ФЕД може да намали покупките на ценни книжа още това лято

Снимка: Архив

Снощи президентът на ФЕД на Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че Федералният резерв може да намали обема на покупки на американски цени книжа още това лято и да приключи с програмата за "количествени улеснения" в края на настоящата година.

Той прогнозира ниво на безработица в САЩ под 7,5% през 2013-а година, ново понижение под 7,0% през 2014-а и спад под 6,5% към средата на 2015-а година.

В същото време Уилямс прогнозира растеж на БВП на САЩ с 2,5% през настоящата година и ускоряване на икономическия растеж до 3,25% през 2014-а година.

Шефът на ФЕД на Сан Франциско каза, че ако тези негови прогнози се потвърдят, това ще даде възможност Федералният резерв да намали размера на покупки на американски цени книжа за 85 млрд. долара на месеца още през това лято.

Според него пазарът на труда се е подобрил "значително" откакто ФЕД стартира своята последна програма за "количествени облекчения" през септември 2012-а година. Все пак Уилямс подчерта, че ще трябва по-нататъшно подобрение в растежа на нови работни места, за да ме убеди, че е изпълнен тестът на "значително подобрение на пазара на труда" за слагане на край на нашите покупки на американски цени книжа.

Подобно изказване направи вчера и президентът на ФЕД на Далас Ричард Фишер. За пореден път той постави под въпрос ползите от настоящата програма на ФЕД за покупки на ценни книжа и продължава да смята, че цената надхвърля ползите от нейното провеждане. Фишер призова за по-скорошно ограничаване на нейния размер и в тази връзка препоръча скорошно приключване на покупките на ипотечно-гарантирани книжа (т.нар. MBS). (бел.ред. програмата за "количествени улеснения" на ФЕД включва месечни покупки на американски държавни облигации за 45 млрд. долара и на ипотечно-гарантирани книжа за 40 млрд. долара). И той вярва, че БВП на САЩ ще успее да отбележи растеж над 2,4% през настоящата година, като очаква инфлация между 1,5% и 2% до края на годината.

Шефът на ФЕД на Филаделфия Плосер също предпочита Федералният резерв да започне да намалява размера на месечните покупки на американски ценни книжа, като и той настоява за прекратяване на покупките на ипотечно-гарантирани книжа.

На другия полюс е президентът на ФЕД на Бостън Розенгрен. Вчера той предположи, че би било преждевременно Федералният резерв да намали обема на програмата за "количествени улеснения" във време, в което нивото на безработицата в САЩ остава над заложена от резерва цел (за понижение на безработицата до 6,5%), а инфлацията остава под заложените цели (за инфлация над 2,5%) и в момент, когато американските власти провеждат "доста ограничаваща" фискална политика (политиката за свиване на прекомерния бюджетен дефицити  държавен дълг). Според Розенгрен настоящата силно стимулираща парична политика на ФЕД остава подходяща.

Въпреки тези разнопосочни мнение на представителите на ФЕД и вчерашната серия смесени до доста по-слаби икономически данни от САЩ, участниците на финансовите пазара продължават да очаква редуциране на програмата за покупки на американски ценни книжа през идващите месеци до края на годината. Именно тези очаквания остават в основата на продължаващото поскъпване на долара на валутните пазари.

Но по-ясни сигнали от страна на ФЕД относно бъдещата парична политика ще има през следващата седмица. В сряда (22-ри май) ще бъдат оповестени протоколите от последното заседание на Федералния резерв. Също в сряда най-голямо внимание ще привлече изказването на шефа на ФЕД Бернанке пред съвместната икономическа комисия на Конгреса и Сената на САЩ на тема "Икономически перспективи". Интерес ще представлява и изказването на президента на ФЕД на Ню Йорк Дъдли във вторник (21-ви май), тъй като той е един от яростните застъпници за запазване на настоящата агресивна парична политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10