Ниската инфлация намалява натиска върху ФЕД да понижи стимулиращите мерки

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В телевизионно интервю на Уолстрийт Джърнъл, анализаторът на известното финансово издание Джон Хилсенрат, който се счита като важен изразител на мнението на ФЕД, заяви, че ниската инфлация в САЩ намалява натиска върху Федералния резерв да прибегне в скоро време до понижение на размера на своята стимулираща парична програма.

Той каза, че ФЕД не са намира под силен натиск да намали покупките на американски ценни книжа (да намали програмата за покупки на ценни книжа за 85 млрд. долара на месец) с оглед ниските инфлационни показатели.

Хилсенрат добави, че ФЕД усеща, че скорошен край на програмата за "количествени облекчения" би бил преждевременен и не трябва да става прекалено рязко.

Преди време, водещият анализатор на Уолстрийт Джърнъл посочи, че Федералният резерв изработва план за т.нар. "изходна" стратегия от настоящата агресивна политика на парични стимули, но все още продължават дебатите относно времето, когато това да стане факт. Това предишно негово изявление доведе до засилване на спекулативните очаквания на финансовите пазари, че ФЕД ще започне в скоро време да намалява размера на покупките на американски ценни книжа (покупките на държавни облигации за 45 млрд. долара на месец и на ипотечно-гарантирани дългови книжа за 40 млрд. долара на месец). Именно тези очаквания са в основата на рязкото поскъпване на долара през последни дни до тригодишни върхове спрямо останалите основни валути.

Джон Хилсенрат посочи в своя видеоанализ за Уолстрийт Джърнъл, че подобряването в жилищния пазар и в работната заетост в САЩ е добър знак за Федералния резерв. Той също така отбеляза, че повишението на пазарите на акции е довело до разговори за възможно изкуствено „надуване“ на цените на финансовите активи, но Федералният резерв все още не изглежда обезпокоен от рекордните нива на фондовия пазар на Уолстрийт.

(Бел.ред.). Вниманието на инвеститорите през настоящата седмица ще бъде насочено главно върху важните събития в сряда (22-ри май). Тогава се очакват по-ясни сигнали от страна на ФЕД относно бъдещата парична политика с оглед оповестяване на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв. Най-голямото внимание в сряда ще привлече изказването на шефа на ФЕД Бернанке пред Съвместната икономическа комисия на Конгреса и Сената на САЩ на тема "Икономически перспективи". Именно това изказване на Бен Бернанке може да се окаже решаващо за по-нататъшното движение на долара  и на финановите пазари като цяло (поне през летните месеци?). Интерес ще представлява и изказването на президента на ФЕД на Ню Йорк Дъдли във вторник (21-ви май), тъй като той остава един от яростните застъпници за запазване на настоящата агресивна парична политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10