Добър край на седмицата за долара след силните данни от САЩ

Снимка: Архив

Щатският долар се намира в добро възходящо движение на валутния пазар след изненадващо силното повишение на потребителското доверие в САЩ до близо шестгодишен връх и рязкото подобрение на промишлената активност в региона на Чикаго до едногодишен връх през месец май.

Тези данни отново върнаха "на масата" въпроса за бъдещето на програмата за "количествени улеснения" на Федералния резерв. От друга страна, по-рано през деня беше оповестен първият спад от година насам на потребителските разходи в САЩ през април и поредни данни за ниска инфлация, които изглеждат в подкрепа на тезата за продължаване на покупките на американски ценни книжа от ФЕД за 85 млрд. долара на месец.

Но инвеститорите сякаш заложиха на данните, предполагащи ускоряване на американския икономически растеж и подкрепиха долара към края на петъчната европейска търговия.

Новото повишение на доходността на американските държавни облигации също подкрепи американската валута. Лихвата по 10-годишните американски дългови книжа отскочи към 2,17%, след като по-рано през деня тя удари дъно около 2,07%.

Доларът парира своя спад спрямо йената и швейцарския франк (двете "валути-убежище" при днешния първоначален спад на риск-апетита на фондовите борси в Европа и в началото на търговията на Уолстрийт), като след силните данни от САЩ отскочи от новите триседмични дъна около 100,22 йени и около 0,9511 швейцарски франка, съответно към 101,14 и към 0,9600.

"Зелените пари" се повишават и спрямо британската лира, както и спрямо стоково-зависимите валути, с оглед слуховете, че очакваният утре важен PMI промишлен индекс на Китай за май ще отбележи спад под важното ниво от 50 пункта - слух, който не е в подкрепа за риск-апетита на финансовите пазари. Новозеландският долар падна към ново 9-месечно дъно около 0,7947 американски долара, а австралийският долар към 0,9548 щатски долара с поглед отново към 19-месечното дъно от сряда около 0,9527.

Еврото падна към ново дъно за деня около 1,2944 долара, след като неговото вчерашно възходящо движение се ограничи до триседмичен връх от 1,3062 долара. Днешните негативни данни от еврозоната (слабите продажби на дребно в Германия и поредните рекордни върхове на безработицата в еврозоната, в Италия и в Франция през април) бяха допълнителен негативен фактор за единната европейска валута.

Изказването на гуверньора на Италианската централна банка и член на ЕЦБ Игнасио Виско, че Европейската централна банка е готова отново да понижи лихвите, също допринесе за новия спад на еврото на валутния пазар, тъй като поднови напрежението преди следващото заседание на Европейската централна банка на 6-и юни (следващия четвъртък).

Сега оферти купува за еврото има около 1,2945/25 долара (около вчерашното дъно в 1,2933; опции с падеж в понеделник в 1,2940; 100- и 200-часовите пълзящи-средни към 1,2945/25), като евентуален пробив на единната европейска валута под тях може да поднови нейното низходящо движение обратно към серията важни дъна около 1,2837/1,2796 (дъна от 17-и май до 29-и май; опции с падеж в понеделник в 1,2800).

Близки оферти "продава" за еврото има около 1,3000/05 (опции с падеж в началото на следващата седмица), но само повишение на еврото над 1,3015/30 (часови негов връх следобед към 1,3015/16 и важната 200-дневна пълзяща-средна около 1,3030) може да отмени новото негово низходящо движение и единната валута да опита пореден отскок към 1,3050/62 (вчерашния и днешен негов връх около 1,3060/62; опции с падеж в понеделник в 1,3050).

За трета поредна седмица евро/долар продължава да се търгува в диапазона 1,2800/1,3050 долара, като по-решителен пробив на този рейндж може да се очаква през следващата седмица. Тогава ще се проведе поредното редовно заседание на ЕЦБ (на 6-и юни, четвъртък) и ще бъдат обявени данните за новите работни места и нивото на безработица в САЩ през май (на 7-и юни, петък), които данни могат да се окажат ключови за бъдещето на агресивната парична политика на Федералния резерв и респективно за поведението на финансови пазари и в частност за по-нататъшната посока на движение на евро/долар.

Графика на евро/долара (на дневна база)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25