Доларът рухна след негативните данни за промишлената активност в САЩ през май

Снимка: Архив

Доларът се намира под общ солиден натиск от продажби на валутния пазар след изненадващия спад на промишления сектор в САЩ през май за пръв път от шест месеца насам.

В началото на днешната американска търговия щатският долар успя да парира своето сутрешно низходящо движение, след като беше оповестен добър PMI индекс на промишлената активност в САЩ. Според проучване на компанията Markit, индексът на активността в американския промишлен сектор се подобри до 52,3 пункта през май от 51,9 пункта през април. Това, както и коментарите на президентът на ФЕД на Сан Франциско Уилямс за възможно понижение на програмата на Федералния резерв за покупки на американски ценни книжа още това лято, доведе до първоначално повишение на "зелените пари".

Еврото върна от сутрешния връх около 1,3044 долара, достигнат след по-добрите данни за PMI индекса на промишлената активност в еврозоната през май, до 1,2955 долара. Но шокиращият спад на ISM промишления индекс на САЩ през май до 49,0 пункта (под важното ниво от 50 пункта, което е сигнал за свиване на активността в този важен за американската икономика сектор), доведе до ново ликвидиране на големи по размер дългови доларови позиции на валутния пазар.

Днешните доста слаби данни за ISM индекса отново парираха спекулациите, че ФЕД може в близките месеци да започне да намалява размера на програмата за "количествени улеснения" и това удари долара на валутния пазар.

От 1,2955 долара последва рязко поскъпване на единната европейска валута, като тя успя да пробие през сутрешните оферти "продава" около 1,3050/60 и над следващата важна техническа зона на съпротива около 1,3070/75 (важна падаща линия на съпротива за еврото в сила от неговия тазгодишен връх от 1-ви февруари около 1,3712 долара; 61,8% корекция на последната обезценка на еврото от 1,3243 върха от 1-ви май до 1,2796 дъното от 17-и май), поскъпвайки към нов 4-седмичен връх около 1,3107 долара. Сега оферти "продава" за еврото има около 1,3100/10 (важната 100-дневната пълзяща-средна и опции с падеж утре следобед в 1,3105), като при пробив над тях, единната европейска валута може да отправи поглед към 1,3178/94 (бивши върхове от 8-и и 9-и април) и дори обратно към бившия важен връх от 1-ви май около 1,3243 долара.

Близка област на подкрепа за единната европейска валута лежи около 1,3075/50 (бивши важни технически нива на съпротива и опции с падеж утре следобед в 1,3075 и в 1,3050 долара). Само по-траен спад на еврото обратно под 1,3030/20 (важната 200-дневна пълзяща-средна) и най-вече под ключовата зона на подкрепа около 1,2960/33 (серията дъна на еврото от 30-ти май до днес; опции с падеж утре в 17:00 ч. в 1,2960 и в 1,2950 долара) може да отмени неговото ново добро възходящо движение.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Слабите данни за промишлената активност в САЩ удариха сериозно долара и спрямо японската йена. Американската валута проби под ключовата негова зона на подкрепа около 100,00/99,90 йени (бивши негови върхове от април) при което бяха активни големи по размер стопове на дълги позиции и за минути доларът се срина до 4-седмично дъно около 98,86 йени. Сега важна техническа зона на подкрепа за долара лежи около 98,65/50 йени (около бившето негово дъно от 8-ми май към 98,57 йени, важна възходяща 55-дневна пълзяща-средна и долен край на целия солиден основен възходящ канал за долара в сила от ноември 2012-а година)!

Графика на долар/йена (на дневна база)

Британската лира също се възползва от слабите американски данни на фона на 14-месечния връх на PMI промишления индекс на Великобритания за месец май. Паундът успя да поскъпне до триседмичен връх към 1,5375 долара - малко над важната 100-дневна пълзяща средна около 1,5360 долара.

Днешните доста негативни данни от САЩ се използват от инвеститорите за прибиране на печалби от техните големи по размер дългови доларови позиции, отворени през предишния месец, когато "зелените пари" успяха да поскъпнат с около 2% спрямо останалите основни валути. Напрежението върху долара може да се засили през следващите дни на търговия с оглед очакваните в петък важни данни за пазара на труда в САЩ през май. Но ако петъчните данни окажат доста силни, участниците на валутния пазар могат доста бързо "да забравят" днешните слаби ISM промишлени данни и да започнат нови покупки на долари. Но по-слаби данни за новите работни места в САЩ през май ще бъдат ясен сигнал, че Федералният резерв няма да намали програмата за покупки на американски ценни книжа в следващите месеци и това може да нанесе нов удар върху "зелените пари".

От друга страна, днешното рязко ново поскъпване на евро/долар може да се ограничи поради несигурността на инвеститорите преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25