Доларът и фондовите борси остават под натиск след по-слабите икономически данни от САЩ

Снимка: Архив

Пазарът на акции на Уолстрийт се намира в спад за втора поредна сесия на търговия, а щатският долар губи позиции на валутния пазар след днешната серия смесени до по-слаби икономически данни от САЩ.

По-слабото ADP проучване за разкрити 135 хиляди работни места в частния сектор (при прогнози за 165 хил.) и солидното влошаване на индекса на работна заетост в сектора на услугите до 10-месечно дъно поставят под въпрос прогнозите на финансовите пазари за официалните данни за пазара на труда в САЩ през май в петък. Днешните данни повишиха очакванията, че Федералният резерв ще продължи с настоящата агресивна парична политика и няма в скоро време да понижи размера на програмата за "количествени улеснения".

Фондовият пазар на Уолстрийт се намира под нов натиск от продажби за втори пореден ден на търговия, като и трите основни индекса - DJIA, S&P500 и Nasdaq са "на червено" със спад между 0,8% и 0,9%. Европейските борси също задълбочиха днешно низходящо движение, като немският индекс DAX пада с 1,0%, френският CAC40 с 1,6%, а британският FTSE100 с 1,82%. Липсата на риск-апетит сред инвеститорите в акции се дължи и на днешния нов срив на японския фондов индекс Nikkei с 3,83% до двумесечно дъно, тъй като очакваната с голям интерес "трета" стратегия за икономически растеж на японския премиер Шиндзо Абе не оправда надеждите на финансовите пазари за по-агресивни мерки. Не се потвърдиха и вчерашните "информации", че Абе ще препоръча на японските пенсионни фондове да повишават своите активи в японски акции и в чуждестранни финансови инструменти. Фючърсите на индекса Nikkei се търгуваха с пореден солиден срив от около 4,6%, повлияни и от текущия спад на Уолстрийт.

Доларът също реагира негативно на днешните американски икономически данни, които поне на този етап предполагат запазване на агресивната политика на ФЕД за "печатане" на пари чрез месечни покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара. Слабите икономически показатели и спадът на Уолстрийт провокират нов интерес на инвеститорите към американски държавни облигации, което доведе до спад в тяхната доходност (лихви) - допълнителен негативен сигнал за американската валута. Доходността на 10-годишните облигации се понижи с 5 пункта към 2,10%, а на 30-годишните книжа с 5 пункта към 3,27%.

Основните печеливши от днешното напрежение на финансовите пазари са японската йена и швейцарския франк с оглед техния статут на "валути-убежище". Доларът падна към 99,06 йени с поглед към 4-седмичното негово дъно от началото на седмицата около 98,86 йени и се понижи към 0,9410 франка - точно около 4-седмичното дъно от понеделник към 0,9408.

Има нов натиск от продажби и на еврото спрямо двете "валути-убежище", което ограничи поредния днешен опит на единната европейска валута да стъпки по-трайно над нивото от 1,3100 долара. За кратко евро/долар удари нов 4-седмичен връх около 1,3114 долара, преди единната валута да върне под 1,3100 с оглед предпазливостта на инвеститорите преди утрешното заседание на ЕЦБ.

Днешните слаби данни от еврозоната служат като допълнителна "спирачка" пред едно по-силно поскъпване на еврото спрямо долара.

На другия полюс е британската лира, която поскъпна до 4-седмичен връх от 1,5402 долара и до двуседмичен връх спрямо еврото около 0,8497 лири след днешната поредна серия добри икономически данни от Великобритания (за по-голяма експанзия в британския сектор на услугите). Поредицата добри британски PMI индекси през май (ръст на активността в промишления, строителния и в сектора на услугите) бетонират очакванията на финансовите пазари, че утре Английската централна банка отново ще заеме "изчаквателна" позиция относно своята парична и лихвена политика.

Най-губеща валута и днес е австралийският долар след слабите данни за БВП на Австралия, спекулациите за възможно ново понижение на австралийската лихва, опасенията около слабото икономическо развитие в Китай и общото напрежение на глобалните финансови пазари. Преди малко австралийският долар се срина до ново 20-месечно дъно около 0,9510 щатски долара, а еврото се изстреля към 19-месечен връх около 1,3749 австралийски долара.

С оглед утрешното важно заседание на ЕЦБ и петъчните данни за пазара на труда в САЩ, движенията в евро/долар остава ограничени около и под 1,3100 долара. Оферти "продава" за еврото има около 1,3100/25 (100-дневната пълзяща-средна и нов днешен 4-седмичен връх; серия опции с падеж утре следобед в 1,3100, в 1,3110 и в 1,3120/25).

Добри оферти "купува" за единната европейска валута има около 1,3050/40 долара (около дъната от вчера и днес към 1,3041 и към 1,3052; опции с падеж утре следобед в 1,3050 и важната 200-дневна пълзяща-средна).

До края на днешната търговия участниците на финансовите пазари ще отправят поглед към т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) на ФЕД за икономическите условия в САЩ през последните седмици след края на последното заседание на Централната банка (от 21:00 ч.).

Утрешният акцент ще бъде поставен върху заседание на ЕЦБ (решение от 14:45 ч.) и пресконференцията на шефа на банката Драги (от 15:30 ч.). Тогава приключва и двудневното заседание на АЦБ, но не се очакват никакви изненади от банката.

Търговията на финансовите пазари в четвъртък ще бъде "гарнирана" и с порция данни за безработицата във Франция, Ирландия и Гърция и с данните за промишлените поръчки в Германия, както и с резултати от аукционите за емитиране на нови дългови книжа в Испания и Франция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25