Доларът парира част от вчерашните загуби след смесените данни за американската заетост

Снимка: Архив

Щатският долар успя да възстанови част от своите вчерашни солидни загуби на валутния пазар след смесените данни за пазара на труда в САЩ. През май бяха разкрити нови 175 хил.работни места (малко над прогнозите за 170 хил.), но нивото на безработица се повиши слабо до 7,6% от 7,5% през април. Детайли в самите данни обаче показаха, че нивото на безработица се е повишило на незакръглена база до 7,55% от 7,51% през предишния месец, като в същото време има и повишение на американската работна сила.

Днешните данни потвърждават умереното темпо на подобрение на пазара на труда в САЩ, но на този етап те оставят незапълнен "пъзела" на бъдещата парична политика на Федералния резерв. Въпросите, дали и кога ФЕД ще започне да намалява програмата за покупки на американски дългови книжа, остава с пълна сила без отговор и след днешните очаквани с толкова голям интерес данни.

Доларът реагира на данните с първоначален нов спад на валутния пазар (с оглед изгледите за запазване на програмата на ФЕД за "количествени улеснения). Но минути след това последва негово поскъпване, след като спекулативните участници на валутния пазар изглежда предпочитат да реализират печалби от разпродаваните в последните дни "зелени пари" с оглед непотвърдените техни опасения за риск от доста по-слаби данни.

Американската валута намери подкрепа и от новото рязко повишение на доходността (на лихвите) на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа скочи с 5 пункта за деня към 2,13%, след като за кратко удари дъно около 2,04% при оповестяване на смесените данни за заетостта в САЩ през май.

"Тон за песен" отново даде движението в долар/йена, което беше определящо и при вчерашния общ спад на американската валута след нейният срив с близо 4 йени. Доларът за кратко падна до ново 9-седмично дъно към 95,00 йени, преди да последно солиден негов отскок до 97,43 йени. Повод за това рязко поскъпване в долар/йена даде доброто възходящо движение на фондовия пазар на Уолстрийт, където и трите основни фондови индекса се повишават с около 1%. Изглежда инвеститорите в акции гледат на днешните данни от САЩ като попадащи в т.нар. "златно сечение". От една страна, данните потвърждават възстановяването на пазара на труда и на американската икономика. От друга страна, те не са достатъчно силни, за да накарат ФЕД да предприеме в скоро време понижение на програмата за "количествени улеснения" (т.е. да намали оборотите на печатницата за долари). Това върна отчасти риск-апетита на американския пазар на акции, както и на европейските борси, а това ограничи статута на йената и швейцарския франк от последни дни на "валути-убежище". Заговори се и за "полуофициални" японски покупки на долари около 95,00 йени, което допълнително подкрепи резкия отскок на долар/йена.

Еврото реагира по аналогичен натиск, покачвайки за кратко след смесените американски данни към 1,3284 долара. Но резкият отскок в долар/йена и в долар/франк, както и добрите оферти "продава" за единната европейска валута около 1,3280/1,3300 долара (точно под снощния 3 и 1/2-месечен връх около 1,3306) доведоха до прибиране на печалби от спекулативните дълги позиции в евро и на късите доларови позиции, отворени през вчерашната търговия след заседанието на ЕЦБ и преди днешните важни данни за заетостта. Това доведе до спад на еврото към ново дъно за деня около 1,3191 долара.

Британската лира направи подобен "лупинг", връщайки от 1,5600 долара (под снощния 4-месечен връх около 1,5683) към 1,5487 долара.

Въпреки поскъпването на долара към края на петъчната европейска търговия, той все още остава подвластен на ликвидацията на средносрочни и дългосрочни дълги доларови позиции с оглед липсата на ясни сигнали, че ФЕД ще започне в близките месеци да понижава своята програма за "количествени улеснения". В същото време еврото реагира с отскок спрямо йената и франка на днешното завръщане на риск-апетита на инвеститорите в акции и това може да ограничи текущото понижение в евро/долар.

Оферти "купува" за еврото има около 1,3200/1,3190 (около текущото дъно за деня около 1,3191 и опции с падеж в понеделник следобед в 1,3200). Следваща подкрепа за европейската валута лежи около 1,3150/40 (където е разположена 100-седмичната пълзяща-средна), преди важната област на подкрепа около 1,3125/1,3090 долара (серия опции с падеж в понеделник в 1,3120, в 1.3100 и в 1,3090; бившите върхове за еврото от 3-ти, 4-ти и 5-и юни; 100-дневна пълзяща-средна; възходящата 100-часова пълзяща-средна и важна възходяща тренд линия на подкрепа в сила от дъното на еврото около 1,2796 долара от 29-и май).

Докато единната европейска валута продължава да се търгува над подкрепата около 1,3125/1.3090 долара, тя остава в доброто възходящо движение в сила от нейните дъна около 1,2796/46 (дъна от 29-и и 17-и май). Но само повишение на еврото над офертите "продава" към 1,3280/1,3300 долара и над снощния връх около 1,3306 ще поднови неговото възходящо движение и еврото ще отправи поглед към 1,3340/45 (61,8%-на на целия тазгодишен спад на еврото от неговия връх около 1,3711 от 1-ви февруари до 1,2746 дъното от 4-ти април).

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25