"Стабилните" перспективи пред кредитния рейтинг на САЩ подкрепиха долара

Снимка: Архив

Доларът продължава да се търгува във високите нива спрямо еврото около 1,3200 нивото и задълбочи своето ново добро възходящо движение спрямо йената, след като агенция "Стандард енд Пуърс" повиши от "негативни" на "стабилни" перспективите пред "АА+" дългосрочни кредитен рейтинг на САЩ. Агенцията посочи, че сега рискът за понижение на американския кредитен рейтинг вече е под 33%.

Изявлението на "Стандард енд Пуърс", че доларът ще остане основна световна резерва валута в дългосрочен план оказа допълнителна подкрепа за щатската валута.

Днешната серия по-силни икономически данни от Япония, в комбинация с петъчните смесени до добри данни за американския пазар на труда през май върнаха част от риск-апетита на инвеститорите на глобалните фондови борси, като по-рано през деня японският индекс Nikkei успя да поскъпне с близо 5%. Това поднови продажби на японската йена на валутния пазар, като доларът поскъпна към 99,28 йени, след като в петък удари за кратко 9-седмично дъно около 94,99 йени. Еврото също поскъпва от петъчното 7-седмично дъно около 126,16 йени към 130,92 йени.

Единната европейска валута (както и щатският долар) остава добре купувана и спрямо австралийския долар и спрямо редица валути от т.нар. "развиващи се" азиатски пазари с оглед отлива на капитали от нововъзникващите пазари около слабото представяне на икономиката на Китай. Това оказва подкрепа за еврото и спрямо долара и то продължава да консолидира около 1,3200 нивото към края на днешната европейска търговия.

Падежите на опции за евро/долар утре следобед в 1,3200 и в 1,3190 нивото вероятно ще продължават оказва известен гравитиращ ефект за единната валута. Оферти "купува" за еврото има около 1,3180/70 (около днешните часови дъна на еврото), със следващ интерес за покупки към 1,3155/50 (около възходящата 100-часова пълзяща-средна и опции с падеж утре следобед в 1,3150) и след това около 1,3135/30 (възходяща тренд линия на подкрепа за еврото в сила от неговото дъно около 1,2837 долара от 29-и май). Ключовата близка зона на подкрепа за единната европейска валута лежи около 1,3115/00 (бившите върхове от 3-ти до 5-и юни; важната 100-дневна пълзяща-средна) и само спад на еврото под нея може да постави под въпрос неговото добро възходящо движение от 1,2796 дъното от 17-и май.

Интерес за продажби на евро продължава да има около 1,3230/50 долара (с оглед и утрешния падеж на опции в 1,3250), преди добрите оферти "продава" към 1,3285/1,3305 (около върховете от последните дни на миналата седмица към 1,3284 и 1,3306). Само пробив на единната европейска валута над тях ще задълбочи неговото възходящо движение към следващата зона на съпротива около 1,3340/45 (61,8%-на на целия тазгодишен спад на еврото от неговия връх около 1,3711 от 1-ви февруари до 1,2746 дъното от 4-ти април).

Липсата на важни икономически данни от двете страни на Океана, ограничават интереса за търговия на валутния пазар, като вниманието се насочва към утрешния край на двудневното заседание на Японската централна банка. Вероятно решенията на ЯЦБ (дали ще има, или не допълнителни стимулиращи мерки) ще дадат "тон за песен" на глобалните финансови пазари в началото на седмицата, тъй като от изходът на това заседание ще зависи по-нататъшното поведение на японския фондов пазар (което да се отрази върху поведението на останалите световни борси) и по-нататъшната посока на движение на йената на валутния пазар (от което в последно време зависи и движението на долара спрямо европейските валути).

Утре започва и изслушването от Конституционния съд на Германия на юридическата обосновка на програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации на страни с дългови проблеми от еврозоната (т.нар. OMT програма).

Отново ще липсват важни икономически данни от двете страни на Океана, като интерес ще представляват само данните за индустриалното производство във Великобритания и тези за запасите и продажби на едро на бизнес запасите в САЩ през април.

Серията падежи на опции за евро/долар утре следобед в 1,3150, в 1,3190, в 1,3200 и в 1,3250 нивата предполагат, че единната европейска валута ще остане да консолидира около настоящите нива на търговия на валутния пазар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25