Доларът остава под натиск спрямо еврото, йената и швейцарския франк

Снимка: Архив

Новото повишение на напрежението на глобалните финансови пазари и засилването на йената подновиха общите продажби на щатския долар. Решението на ЯЦБ да запази без промяна настоящата агресивна парична политика и коментарите на шефа на банката Курода, че на този етап не смята за необходимо предприемането на допълнителни стимулиращи мерки, доведе до засилване на йената на валутния пазар.

За това ново частично поскъпване на японската валута влияние оказва и низходящото движение на фондовите борси, което поднови интереса за покупки на йени и швейцарски франкове с оглед техния статут на "валути-убежище". Доларът падна към 96,46 йени и към 8-седмично дъно около 0,9222 швейцарски франка и това провокира поредно закриване на дълги доларови позиции спрямо останалите основни валути.

Еврото удари нов близо 4-месечен връх около 1,3315 долара, въпреки че единната европейска валута също е подложена на натиск от продажби спрямо йената и франка. Повод за този нов опит за поскъпване на еврото даде изказването на представителя на ЕЦБ Йорг Асмусен след неговите показания пред Германския конституционен съд. Той подчерта, че ОМТ програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации трябва да бъде неограничена по размер, за да покаже, че централната банка е сериозна относно защитата на ценовата стабилност и стабилността на еврото и еврозоната.

Новото днешно възходящо движение на евро се ограничи точно под бившия негов връх около 1,3319/20 от 25-и февруари, след което единната европейска валута върна обратно под 1,3300 нивото. Оферти "продава" за еврото има около 1,3315/20 долара (с оглед и утрешния пореден падеж на опции в 1,3300) и след това към 1,3340/50 (61,8%-на на целия тазгодишен спад на еврото от неговия връх около 1,3711 от 1-ви февруари до 1,2746 дъното от 4-ти април и следваща опциона бариера в 1,3350).

Известен "възпиращ" ефект за по-силно поскъпване на единната европейска валута оказва днешното силно повишение на лихвите на европейските "периферни" дългови пазари до едномесечни върхове, както и започналото днес в Германския конституционен съд дело за законността на OMT - програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации на страни от еврозоната с дългови проблеми.

Неспособността на еврото да поскъпне трайно над 1,3300 долара не е добър сигнал за единната валута, но негови близки оферти "купува" продължава да има около 1,3235/30 (около днешното часово дъно към 1,3231). Следващата добра подкрепа за еврото лежи към 1,3210/00 (опции с падеж утре следобед и възходяща 100-часова пълзяща-средна), като само негов спад под 1,3180/70 (вчерашното дъно на еврото към 1,3177 и часова възходяща тренд линия на подкрепа за еврото от неговото дъно към 1,2837 от 29-и май) може да отслаби натиска върху щатската валута. Ключовата зона на подкрепа за единната европейска валута продължава да лежи около 1,3120/00 (бившите върхове от 3-ти до 5-и юни; важната 100-дневна пълзяща-средна; възходяща 200-часова пълзяща-средна; опции с падеж утре следобед в 1,3100) и само спад на еврото под нея може да постави под въпрос неговото добро възходящо движение от 1,2796 дъното от 17-и май.

Въпреки продължаващия натиск от продажби на долари, спадът на щатската валута изглежда ограничен с оглед оставащите опасения, че Фед ще започне да редуцира своята програма за "количествени улеснения" още тази есен. Според неназована консултантска компания (една от водещите т.нар."Think-Tank" компании), Фед вероятно ще започне този процес през септември (на заседанието на Резерва на 17-и и 18-и септември).

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25