Фед запази размера на стимулираща парична програма, но Бернанке сигнализира за предстоящо нейно понижение

Снимка: Архив

След края на снощното заседание Федералният комитет за операции на открия пазар (FOMC) към Фед остави без промяна Федералната фондова лихва в диапазона 0,00%-0,25% и запази размера на програмата за покупки на американски ценни книжа в 85 млрд. долара на месец.

Федералният резерв отново повтори, че ще остави без промяна рекордно ниските лихви, докато нивото на безработица в САЩ остава над 6,5%, докато прогнозата за инфлацията в следващите 1-2 години не бъде по-висока от 2,5%, а дългосрочните инфлационни очаквания останат добре закотвени.

Фед ще продължи с месечните покупки на дългосрочни американски държавни облигации за 45 млрд. долара и на ипотечно-гарантирани дългови книжа за 40 млрд. долара.

Снощното решение беше взето с 10 срещу 2 гласа (двата гласа против бяха на членовете на Фед Булард и Джордж).

В изявлението след края на заседанието Фед отбеляза, че икономическата активност се разширява в умерено темпо, условията на пазара на труда показват сигнали на подобрение през последните месеци, но  нивото на безработица остава повишено. Домакинските разходи и дълготрайните бизнес инвестиции напредват, докато жилищният сектор продължава да се засилва.

Федералният резерв оповести своите нови икономически прогнози за САЩ за периода 2013-2015-а година. Очаква се растеж на БВП през настоящата година между 2,3% и 2,6% (при прогноза през март между 2,3% и 2,8%), от 3% до 3,5% за 2014-а (спрямо 2,9% до 3,4% прогноза през март) и растеж на БВП между 2,9% и 3,6% за 2015-а година (спрямо предишна прогноза между 2,9% и 3,7%).

Фед понижи своите прогнози за нивото на безработица през 2013-а година до диапазон между 7,2% и 7,3% (спрямо 7,3% до 7,5% през март), между 6,5% и 6,8% за 2014-а (спрямо 6,7% до 7%) и между 5,8% до 6,2% през 2015-а (спрямо 6,0% до 6,5% прогноза през март).

Фед очаква инфлация (основен PCE ценови индекс) между 1,2% и 1,3% през настоящата година (спрямо 1,5% до 1,6% през март), между 1,5% и 1,8% за следващата година (спрямо 1,7% до 2% предишна прогноза) и между 1,7% до 2% през 2015-а година (спрямо 1,8% до 2,1% прогноза през март).

Четиринадесет от централните банкери вярват, че първо повишение на Федералната фондова лихва ще стане факт през 2015-а година спрямо 13 от тях на това мнение през месец март.

И докато решението на Фед беше в рамките на очакванията на финансовите пазари, на последвалата пресконференция шефът на резерва Бен Бернанке даде сигнал, че Федералният резерв ще започне да облекчава настоящата си агресивна парична политика след не прекалено дълго време.

Бернанке подчерта, че ако икономическите прогнози оправдаят очакванията, Фед ще започне да намалява своята програма за "количествени улеснения" по-късно през годината. Според него, ако икономиката на САЩ продължава да се подобрява, Фед може да приключи с програмата за покупки на ценни книжа до средата на 2014-а година.

Бернанке отново повтори, че решението на Фед да намали или да повиши програмата за "количествени улеснения" ще зависи от икономическите данни.

Изявлението на шефа на Фед, възходящата ревизия на прогнозите за растежа на БВП на САЩ за следващата година и низходяща ревизия на прогнозите за нивото на безработица подновиха очакванията на финансовите пазари за скорошно понижение на стимулиращата парична програма на резерва. Това доведе до общо поскъпване на долара на валутния пазар и до нов рязък спад на фондовия пазар на Уолстрийт.

След пресконференцията на Бен Бернанке еврото падна рязко до 1,3262 долара (от 4-месечния връх към 1,3416), като в началото на днешната европейска търговия еврото удари ново едноседмично дъно към 1,3247 долара. Британската лира падна към двуседмично дъно около 1,5424 долара, а австралийският долар се срина до ново 33-месечно дъно към 0,9231 щатски долара. Американската валута отскочи до едноседмичен връх около 97,18 йени и към едноседмичен връх около 0,9322 швейцарски франка.

Сигналите на Фед за предстоящо понижение на програмата за "количествени улеснения" до края на годината удари американските акции и потопи Уолстрийт в "червено". Индексът на "сините чипове" DJIA затвори със спад от 1,35%, широкият индекс S&P500 загуби 1,39% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq падна с 1,12%.

Американският дългов пазар реагира с ръст на доходността на държавните облигации (спад в цените на облигациите), като лихвата на 10-годишните книжа скочи рязко от 2,20% до 2,358%, преди търговия да приключи около 2,34%, лихвата на 2-годишните книжа се повиши с 5 базисни пункта до 3,31%, а на 3-годишните дългосрочни книжа със 7 пункта до 3,41%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10