Бернанке: Ако икономическите данни са добри, Фед може да намали паричните стимули през септември

След като шефът на Фед Бернанке прочете своята реч пред финансовата комисия на Конгреса, той започна да отговаря на конкретни въпроси на американски конгресмени.

Бернанке посочи, че активността в жилищния сектор и жилищните цени вероятно ще продължат да се възстановяват, а пазарът на труда ще продължи да се подобрява, макар и постепенно.

Той отново заяви, че ниската инфлация в САЩ представлява риск и поради това Фед ще продължи да следи внимателно инфлационните развития.

Бернанке каза, че Фед ще запази в сила програмата за "количествени улеснения", докато няма съществено подобрение на пазара на труда и отново повтори, че резервът ще задържи закупените ценни книжа, за да запаси ниски лихвите за по-дълъг период.

Той заяви, че ако продължат добрите икономически данни, Федералният резерв вижда като възможно понижение на програмата за "количествени улеснения" през септември.

Бернанке вярва, че инвеститорите са започнали да разбират неговите послания и тези на останалите представители на Фед от последните няколко седмици и в резултат на това има намаляване на волатилността на финансовите пазари.

Междувременно доларът поскъпна на валутния пазар, но вероятно не като реакция на изказването на Бернанке, а поради прибиране на печалби от къси доларови позиции, преди американските конгресмени да започнат да "въртят на шиш" шефа на Федералния резерв с по-конкретни въпроси относно паричните стимули.

Изглежда действително се задейства принципът: Продавай (долари) при слухове (преди днешното изказване на Бернанке пред Конгреса), купувай (реализирай печалби от късите долари) при факти!

Еврото падна от върха около 1,3178 долара към ново дъно за деня около 1,3084 долара - точно до важната възходяща 100-часова пълзяща-средна и малко над важната подкрепа към 1,3080/70 (100-седмична пълзяща-средна и 200-дневна пълзяща-средна). Британската лира върна от двуседмичния връх около 1,5266 долара (точно до 100-дневната пълзяща-средна) към 1,5153 долара. Доларът отскочи от дъното около 99,04 йени към нов връх за деня от 99,94 йени и от триседмичното дъно около 0,9358 швейцарски франка към 0,9446 франка.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25