Понижение на стимулите "по-никакъв начин не е предварителен курс" на поведение на Фед, заяви Бернанке

Снимка: БГНЕС

Използващ възможно най-ясен начин на изразяване, президентът на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че намаляване на програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец "не е по-никакъв начин предварителен курс" на поведение и че Фед може да остави програмата в сила, или дори да я повиши, ако това се налага, при евентуално влошаване на пазара на труда и на инфлацията, която отказва да се върне към целта на Фед от 2%, или ако настъпи прекалено затягане на финансовите условия.

От друга страна, ако икономиката се представя по-добре, отколкото очаква Фед, централната банка може да започне да намалява по-бързо размера на покупки на американски облигации, заяви Бернанке в своята реч, която той ще представи от 17:00 ч. пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ.

Програмата на Фед, която е известна като "количествени улеснения", има за цел да понижи дългосрочните лихвени проценти и да стимулиране разкриването на нови работни места, инвестициите и повишение на харчовете.

Бернанке заяви, че времевата линия, която представя е "вероятната траектория на програмата, ако икономиката се развива според прогнозите Фед" и това не представляват промяна в паричната и лихвена политиката на резерва.

Подчертавайки, че решенията за програмата за купуване на облигации зависят от икономическите перспективи, г-н Бернанке отбеляза рисковете за икономиката, които могат да принуди Федералният резерв да преразгледа своите икономически очаквания.

Рисковете за икономиката са намалели, но федералната фискалната политика (политиката на свиване на държавните разходи) остава като заплаха и може да ограничи повече икономическия растежа през следващите няколко тримесечия, отколкото очакват представителите на Фед, каза той.

Бернанке също така предупреди, че задаващите се по-късно тази есен дебати в Конгреса и Сената за бюджетните въпроси и необходимостта да се повиши дълговия таван на федералното правителство също могат да навредят на икономическото възстановяване.

Бернанке заяви:Фед вярва, че е подходящо да са намали програмата за "количествени улеснения" по-късно през настоящата година, като самата програмата може да приключи към средата на 2014-а година.

Покупките на американски дългови книжа вероятно ще приключи, когато нивото на безработица падна до 7%, посочи той и отново подчерта, че размерът програмата може да бъде намалена по-бързо или по-бавно, или дори да бъде повишен в зависимост от постъпващите икономически данни.

Бернанке акцентира и върху инфлацията, която се движи под целта от 2% на Фед. Меката инфлация отразява отчасти някои фактори, които вероятно са временни, каза Бернанке и допълни, че дългосрочните инфлационни очаквания са "като цяло стабилни". Но Фед със сигурност знае, че много ниска инфлация представлява риск за икономическото развитие - например, чрез повишаване на реалната цена на капиталовите инвестиции - и директно увеличава рисковете за дефлация, заяви той, като обеща да държи под око ситуацията с американската инфлация.

Федералният резерв "ще действа, както е необходимо", за да гарантира, че инфлацията, която понастоящем достигна дъно около 1% според предпочитаните от Фед показатели, ще се върне към своята цел от 2%, обеща Бернанке.

Той уточни, че не само картината за състоянието на пазара на труда е тази, която ще повлияе върху мнението на Фед за бъдещето на програмата за покупки на държавни облигации.

Бернанке повтори посланието си от последните седмици, че дори ако Фед намали размера на покупки на ценни книжа по-късно тази година, намерението е да запази за известно време краткосрочните лихвени проценти близо до нулата.

Тъй като нивото на безработицата все още е високо и спада "постепенно", а инфлацията е под целта от 2% на Фед, "силно стимулиращата парична политика ще остане подходяща в обозримо бъдеще", отново подчерта той. Бернанке заяви, че Фед ще запази краткосрочните лихви близо до нулата и няма да повиши краткосрочната Федерална фондова лихва, докато безработицата в САЩ остава над нивото от 6,5%.

Когато нивото на безработицата удари 6,5%, Фед ще прецени дали пазара на труда, инфлацията и по-общите икономически условия биха оправдали повишение на американските лихви, допълни Бернанке. Федералният резерв е малко вероятно да повиши лихвите, ако инфлацията остана "трайно под" целта от 2%, допълни той.

Бернанке каза още, че всяко едно увеличение на краткосрочните лихвени проценти, когато то стане факт, ще става най-вероятно постепенно.

Бернанке посочи, че Федералният резерв ще запази всички облигации, които закупи и държи в своя финансов баланс, вместо да ги продават след края на програмата за "количествени улеснения".

Задържането на закупените облигациите ще продължи да оказва натиск за понижаване на дългосрочните лихвени проценти, ще продължи да подкрепя пазарите на ипотечни кредити и ще помогне да се постигнат по-стимулиращи общи финансови условия, заяви Бернанке.

Отделно от това, в докладът за парична политика, който Бернанке представи на Конгреса, се отбелязва, че нарастване и нестабилност на лихвените проценти може да ограничени част от поеманите от инвеститорите рискове. Централната банка предупреждава, че продължителен период на ниски лихвени проценти може да накара някои инвеститори да предприемат прекомерни рискове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10