Очаква се Фед да намали стимулите през септември, сочат проучвания на Ройтерс и Блумбърг

Снимка: Архив

Оповестените снощи последни проучвания на агенциите Ройтерс и Блумбърг показват, че водещите икономисти продължават да очакват намаляване на програмата за парични стимули на Фед през септември. Тези проучвания бяха проведени в периода между 18-и и 22-ри юли - точно след шестмесечните показания на шефа на Федералния резерв Бернанке пред финансовата комисия на Конгреса и пред банковата комисия на Сената на САЩ.

Според проучването на агенция Ройтерс 38 от 56 водещи икономисти очакват Фед да започне да намалява програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец през септември. От 56-е запитани икономисти, 54 не са променили своите прогнози, въпреки изказванията на Бернанке, които сякаш парираха очакванията за скорошно начало на редуциране на програмата за "количествени улеснения".

Аналогично проучване на агенция Блумбърг показва, че 50% от запитаните икономисти прогнозират, че Фед ще намали паричните стимули от настоящите 85 млрд. долара на месец на 65 млрд. долара през септември, като това представлява повишение спрямо 44% от икономистите на това мнение при аналогично проучване през юни.

Девет от запитаните 54 икономиста очакват Фед да започне да намалява размера на "количествените улеснения" още на заседание на резерва в края на месец юли (на 30-и и 31-ви юли), 15% очакват това да стане факт на заседанието на централната банка през октомври (на 29-и и 30-и октомври), а 28% залагат, че това ще стане факт на заседанието през декември (на 17-и и 18-и декември) - вероятно последното заседание на настоящия президент на банката Бен Бернанке.

Средните прогнози са за първоначално намаление на паричните стимули с 20 млрд. долара на месец до 65 млрд.долара месечно, като продължаващите покупки на ценни книжа ще бъдат разпределени между покупки за 35 млрд. долара на американски държавни облигации и за 30 млрд. долара на ипотечно гарантирани ценни книжа (т.нар. MBS книжа).

Проучването на Блумбърг също така показва, че 50% от икономистите очакват американската централна банка да приключи с програмата за "количествени улеснения" през второто тримесечие на 2014-а година, а 24% прогнозират, че Фед ще приключи паричните стимули през третото тримесечие на следващата година

Мнозинството запитани икономисти преценяват, че Фед ще закупи американски ценни книжа за общо 1,32 трлн. долара чрез настоящата трета програма за "количествени улеснения". Федералният резерв започна тази трета програма на парични стимули през септември миналата година, като през септември започна да купува ипотечно гарантирани книжа (MBS) за 40 млрд. долара на месец и през декември 2012-а година добави покупки на американски държавни облигации за 45 млрд. долара на месец.

От двете последни проучвания става ясно, че водещите икономисти продължават да залагат на първо понижение на паричните стимули през септември - на заседанието на Фед на 17-и и 18-и септември, когато централната банка ще оповести и своите нови прогнози за икономическия растеж, нивото на безработица и инфлацията в САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10