Фед може да промени бъдещите насоки за краткосрочните лихви?

Снимка: Архив

В анализ от снощи известният коментатор на "Уолстрийт Джърнъл" Джон Хилсенрат, който се счита за важен изразител на мнението на Фед, коментира възможни промени в посланията на Фед на предстоящото през следващата седмица заседание на Централната банка на САЩ.

Според него Фед вероятно ще запази склонността за понижение на програмата за "количествени улеснения" (покупките на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец) по-късно през годината, ако се потвърдят очакванията за продължаващото икономическо възстановяване на САЩ. Но Хилсенрат посочи, че Федералният резерв може да ревизира досегашните заложени "прагове" за важните икономически показатели и най-вече за безработицата, като понижи досегашния прицелен праг на безработица от 6,5% на 6,0%, преди Централната банка да започне да повишава федералната фондова лихва.

Известният анализатор на "Уолстрийт Джърнъл" отбеляза, че Фед може да промени и заложения "таван" за средносрочната инфлация, който в момента е 2,5%, преди да започне политика на повишение на американските лихви. Според него Фед може да заяви след края на заседанието на 31-ви юли, че няма да има повишение на лихвата в средносрочен план, ако инфлацията в САЩ падне под 1,5%.

Този анализ на Хилсенрат беше възприет като знак, че Фед ще запази настоящата извънредно стимулираща парична и лихвена политика за по-дълго време, отколкото се оценява от финасовите пазари, и това доведе до нов общ спад на долара на валутния пазар и известен спад на доходността на американските държавни облигации.

След оповестения късно снощи анализ на Джон Хилсенрат от "Уолстрийт Джърнъл" еврото успя да пробие над бившата важна съпротива около 1,3250/60 долара, поскъпвайки до нов петседмичен връх към 1,3296 долара, а британската лира удари 4-седмичен връх към 1,5433 долара. Доларът падна до 5-седмично дъно към 0,9283 швейцарски франка и до двуседмично дъно около 98,62 йени.

Имаше и рязък спад в доходността на американските държавни облигации, като лихвата на 10-годишните книжа падна от 2,62% към 2,57% преди да стабилизира към 2,58%-2,59%.

Преди този анализ на Хилсенрат имаше изказване на Лари Съмърс, който е един от претендентите за нов шеф на Федералния резерв след края на мандата на Бернанке в началото на 2014-а година. Съмърс (бивш финансов министър от ерата на президента Клинтън и бивш съветник на президент Обама) заяви, че политиката на "количествени улеснения" на Фед е по-малко ефективна за реалната икономика, отколкото повечето хора предполагат. Това показва, че Съмърс не е "фен" на програмата за парични стимули на Фед и ако той поеме ръководството на Централната банка от началото на следващата година, могат да се очакват промени в досегашната политика на Централната банка. Финансовите пазари обаче не реагираха на неговото изказване, но реагираха доста агресивно на анализа на Джон Хилсенрат от "Уолстрийт Джърнъл“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10