Според Джулиън Робъртсън Google са по-добре позиционирани на пазара от Apple

 

Джулиън Робъртсън, чийто “Тайгър Мениджмънт” бе един от най-големите хедж фондове в света, каза, че Google Inc. са създали по-добра култура на ръководене от Apple Inc., която да подсигури успеха в дългосрочен план.

Стийв Джобс, починалият съосновател на Apple, беше отцепник и не можа да създаде велика дългосрочна структура заяви той в свое интервю.

Apple, някога най-големият производител на смартфони, загуби около 40% от пазарната си стойност след върха от 2012-а г. поради опасенията, че темпът на иновации при производителя на Iphone и Ipad се забави след смъртта на своя съосновател. Софтуера на Google - Андроид, който се предоставя безплатно на производителите на телефони, сега управлява повече от 70% от пазара на смартфони, докато Iphone отговаря за по-малко от 20%.

Главният изпълнителен директор Тим Кук реорганизира Apple миналата година, за да насърчи сътрудничеството между единиците, така че маковете, айфоните и айпадите да работят по-добре заедно.

Робъртсън каза, че макар да изпитва огромно уважение към интелекта на Джобс, той е бил просто един изключително находчив човек.

Apple в момента търпи забавяне в ръста на приходите и сближаване на възможностите сред ускоряващата се конкуренция при производителите на мобилни телефони, водена от Samsung Electronics Co и другите потребители на операционната система Андроид. Apple се стремят да пуснат нови продукти, които да стъпят на успехите на музикалния плейър iPod, смартфона iPhone и таблета iPad, които революционизираха съответните индустрии.

Google, със своя главен изпълнителен директор Лари Пейдж, демонстрира способността да се интегрира бързо в нови бизнес направления, главно в сферата на мобилната реклама. Андроид вече е безплатен за партньорите производители, и Google изкарват пари от рекламите, показвани на потребителите на устройствата.

Google са увеличили стойността си с 25% от 19-и септември, когато Apple достигнаха пиковата си стойност. От 5-и октомври 2011-а г., денят, когато Джобс почина, тяхната стойност се е увеличила с 80%, сравнено с 12% възвръщаемост от страна на Apple.

Робъртсън стартира базирания в Ню Йорк Тайгър Мениджмънт през 1980-а г. и до средата на 1988-а активите му се увеличават до 22 млрд. долара с годишна възвръщаемост от средно 32%. Загуби и изтегляне на средства от инвеститори през следващите 18 месеца намаляват активите на Тайгър до 6 млрд. през 2000-а г., когато Робъртсън обявява, че ще затвори фонда за външни инвеститори. Оттогава той го е трансформирал в бизнес, който финансира стартиращи мениджъри на хедж фондове и ръководи благотворителна фондация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27