Фед може да намали паричните стимули на всяко едно от заседания до края на годината, заяви Денис Локхарт

Снимка: Архив

В своя реч снощи президентът на Фед на Атланта Денис Локхарт заяви, че Федералният резерв може да започне да намалява програмата за парични стимули през всяко едно от оставащите три заседания на Централната банка до края на годината (през септември, октомври или на заседанието през декември).

Той не изключва възможността Фед да вземе подобно решение още на следващото заседание на 17-и и 18-и септември, но в същото време не очаква, че до септемврийското заседание ще постъпят достатъчно икономически данни, които да доведат до очертаването на цялостен план за намаляване на програмата за "количествени улеснения".

Локхарт подчерта, че решението ще зависи от постъпващите икономически данни и посочи, че липсата на връзка между стабилния растеж на работната заетост и не много здравия растеж на БВП може да доведе до проблеми при оценката на икономическите показатели. Според него пазарът на труда все още не се намира там, където представителите на Фед желаят да го видят и това може да послужи като оправдание за по-голямата предпазливост на Централната банка при предприемане на първата стъпка за намаляване на паричните стимули.

Локхарт, който през настоящата година е без право на глас при заседанията на Фед, не препоръчва на другите представители на Централната банка да се ангажират с програма за цялостното постепенно намаляване на покупките на американски ценни книжа на следващото заседание на резерва през септември, като отново подчерта необходимостта за повече икономически данни.  Не очаквам да има достатъчно данни, които да гарантират моите очаквания, заяви той в реч в Атланта, въпреки че до следващото заседание на Фед през септември ще бъдат оповестени серия важни икономически данни от САЩ - ключовия доклад за пазара на труда и новото на безработица през август, два доклада за инфлацията през юли и през август и ревизия на данните за БВП през второто тримесечие на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10