Икономиката на САЩ не е достатъчно силна, за да може Фед да намали паричните стимули, заяви Уилям Дъдли

Снимка: Архив

Президентът на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли каза, че американската икономика все още не е достатъчно силна, за да може Федералният резерв да започне да намалява размера на паричните стимули. Според него няма сигнал за изразително подобрение на икономическото възстановяване.

Дъдли посочи, че за да започне процес на намаляване на паричните стимули е необходимо да бъдат преодолени два важни теста: доказателство, че пазарът на труда показва подобрение и информация за бъдещ икономически импулс, което да го убеди, че подобрението на пазара на труда ще продължи и занапред.

Той изрази опасение, че дори устойчив растеж от 2% на БВП на САЩ може да не се окаже достатъчен, за да генерира в бъдеще подобрение на условията на пазара на труда.

Шефът на Фед на Ню Йорк смята, че икономиката на САЩ продължава да се нуждае от прекалено агресивната парична стимулираща политика на Федералния резерв.

Подобно негативно изказване направи и президентът на Фед на Атланта Денис Локхарт. Той посочи, че от края на американската рецесия насам производителността на труда продължава да се мъчи да се ускори. Локхарт изрази опасения, че пазарът на труда показва, че не само фирмите разкриват работни места по-слабо от необходимото, но също така американците се отказват да търсят работа и се завръщат доста бавно в работната сила.

Шефът на Фед на Атланта смята, че има доказателства за понижение на икономическата динамика в САЩ.

Коментарите на Дъдли (с право на глас) и Локхарт (без право на глас през 2013-а година) не предполагат, че Фед може да обмисли понижение на паричните стимули на следващото заседание в края на октомври.

Това доведе до ново понижение на доходността на американските държавни облигации, като лихвата на 10-годишните книжа се понижи към дъно за деня около 2,71% от 2,76% нивото.

Доларът обаче опитва поскъпване спрямо еврото и британската лира, като губи позиции спрямо японската йена, която  върна част от своя статут на „валута-убежище“ на фона на днешното слабо поведение на фондовите борси. Негативно влияние върху еврото оказа изказването на шефа на ЕЦБ Драги в което той отново подчерта, че банката ще запази лихвата в текущото или в по-ниско ниво за продължителен период и ще запази настоящата стимулираща парична политика толкова дълго, колкото е необходимо.

Еврото падна към ново дъно за деня около 1,3479 долара, като по същото време единната европейска валута задълбочи своя спад и към 133,18 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10