Фед не оправда песимистичните очаквания на финансовите пазари за оценката на американската икономиката

Снимка: Архив

Снощи Федералният резерв на САЩ остави без промяна федералната фондова лихва в рекордно ниския диапазон между 0,00% и 0,25% и повтори, че ще запази почти нулевата лихва в настоящото ниво, докато безработицата остане над 6,5% и прогнозите за инфлацията в следващите 1-2 години не надвишат 2,5%, а инфлационните очаквания останат добре закотвени.

Фед също така запази без промяна и размера на настоящата програма за покупки на дългосрочни американски държавни облигации за 45 млрд. долара на месец и покупките на ипотечно-гарантирани книжа (MBS) за 40 млрд. долара на месец.

Това очаквано от финансовите пазари решение на Централната банка беше взето с 9 срещу 1 гласа, като единствено президентът на Фед на Канзас Сити Естер Джорд гласува против, тъй като изрази опасение, че агресивна стимулираща парична и лихвена политика е повишила рисковете за бъдещ икономически и финансов дисбаланс, който след време може да причини повишение на дългосрочните инфлационни очаквания.

В общ план изявлението на Фед след края на двудневното заседание не се различаваше от това, което беше направено след заседанието на Централната банка през септември.

Федералният резерв отбеляза, че икономическата активност продължава да се разширява с умерено/здържано темпо. Индикаторите за условията в пазара на труда показват известно по-нататъшно подобрение, но нивото на безработица остава високо. Постъпващите данни предполагат, че домакинските разходи и дълготрайните бизнес инвестиции напредват, докато възстановяването в жилищния сектор са се забавили в известна степен през последните месеци, посочи Фед.

Фискалната политика (на правителството) ограничава икономическия растеж, се посочва в изявлението на Фед. Въпреки колебанията, в резултат на промени в енергийните цени инфлацията остава под дългосрочните цели на Фед, но дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни.

Фед отбеляза, че упорито задържане на инфлацията под целта от 2% може да представлява риск за икономическото развитие, но Централната банка очаква инфлацията да се върне към това ниво в средносрочен план.

Федералният резерв отново подчерта, че внимателно ще следи постъпващата информацията за икономическите и финансовите развития през следващите месеци и ще продължи да купува американски облигации и ипотечно-гарантирани книжа, като може по подходящ начин да използва и други свои политически инструменти, докато перспективите за пазара на труда не се подобрят значително в контекста на ценовата стабилност в САЩ.

Като цяло изявлението на Федералния резерв сякаш не оправда очакванията на финансовите пазари за по-негативна оценка за икономическа картина в САЩ от страна на Централната банка и сякаш остави леко "открехната" вратата за възможно понижение на размера на паричните стимули преди края на първото тримесечие на 2014-а година. В последно време инвеститори, анализатори и икономисти започнаха да очакват, че Фед ще започне да намалява "количествените улеснения" чак към пролетта на 2014-а година (на заседанията на Фед през март или през април?). Но снощното изявление на Фед след края на двудневното заседание сякаш постави "сянка на съмнение" върху тези прогнози.

В изявлението на Фед липсваше и изразеното от централната банка опасение на предишното заседание през септември във връзка с по-затегнатите финансови условия в американската икономика. Именно тези опасения бяха една от основните причини Фед да не започне да намалява паричните стимули на заседанието през предходния месец, отчитат анализатори.

Това доведе до ново поскъпване на долара на валутните пазари (ново покриване на "къси" доларови позиции), до спад на акциите на фондовия пазар на Уолстрийт (прибиране на печалби от "дълги" позиции) и до скок на доходността на американските държавни облигации.

Доларът скочи до двуседмичен връх от 98,68 йени и към едноседмичен връх от 0,9024 швейцарски франка. Еврото задълбочи своя спад от двугодишния си връх от 25-и октомври около 1,3833 долара към седмично дъно около 1,3689 долара, а британската лира падна до двуседмично дъно около 1,5997 долара.

Доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повиши рязко от 2,473% (най-ниско ниво от края на юли) към 2,547%.

Фондовите индекси на Уолстрийт отбелязаха понижение. Индексът DJIA приключи снощната търговия със спад от 0,39% до 15618,76 пункта, след като по-рано през деня (преди края на заседанието на Фед) успя да удари нов рекорден исторически връх от 15721 пункта (над бившия връх от 18-и септември). Индексът S&P500 падна с 0,49% до 1763,31 пункта, след като по-рано през търговията превзе пореден рекорден исторически връх около 1775,22 пункта. Технологичният индекс Nasdaq затвори на загуба с 0,55% към 3930,62 пункта, като преди решението на Фед се отчете с нов 13-годишен връх от 3966,71 пункта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10