Разнопосочни коментари на представители на Фед относно бъдещето на паричните стимули

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Фед на Сан Франциско Джон Уилямс заяви за агенция Market news international, че е неизбежно ("на ръба") решението на Федералния резерв да понижи размера на месечните покупки на цени книжа за 85 млрд. долара. Според него Фед не може вечно да продължи с агресивните парични стимули, като членовете на централната банка ще следят внимателно в бъдеще ползите и цената на програмата за "количествени улеснения".

(Бел.ред.) Ако Уилямс има предвид, че решението на Фед за запазване на паричните стимули е било взето "на ръба" на последното заседание на 30-и октомври, това може да подсили спекулациите за възможно понижение на месечните покупки на ценни книжа на следващото заседание през декември.

Междувременно президентът на Фед на Сент Луис Джеймс Булард заяви в интервю за CNBC, че е малко вероятно да има повишение на размера на програмата за "количествени облекчения". Според него паричните стимули са били ефективни, като Фед може да намали или дори да повиши размера на покупки на американски ценни книжа в зависимост от постъпващите икономически данни, въпреки че е малко вероятно да се очаква повишение на програмата за "количествени улеснения".

Булард посочи, че смяната на досегашния шеф на Фед Бен Бернанке с Джанет Йелън в края на януари 2014-а година няма да натежи върху продължаващата дискусия в Централната банка относно бъдещия размер на политиката за парични стимули.

Той желае Фед да започне "изходна стратегия" от паричните стимули за цели 85 млрд. долара на месец, но преди това трябва да бъдат достигнатите заложените от Федералния резерв инфлационни цели (за повишение на инфлацията към 2%).

Според него не са реални опасенията, че паричните стимули ще доведат до рязко повишение на инфлацията подобно на това през 70-те години на миналия век.

Булард посочи, че има "съществен прогрес" в пазара на труда в САЩ, но предположи, че докладът за работната заетост през октомври (този петък) ще бъде доста "трудно интерпретиран" с оглед "изкривените данни" на фона на 16-дневното принудително спиране на работата на федералното правителство. Той обаче подчерта, че е окуражен от индикаторите, сочещи за ускоряване на икономическия растеж през третото тримесечие на годината.

На бизнес конференция в Сидни по-рано днес шефът на Фед на Далас Ричард Фишер изрази своето поредно мнение против програмата за парични стимули на Федералния резерв, посочвайки, че той не изключва възможността да подкрепи понижение на програмата за "количествени улеснения" преди март 2014-а година. В същото време изрази опасение, че запазване на прекалено агресивната лихвена и парична политика за дълъг период от време може да доведе до бъдещи проблеми с инфлацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10