Плосер от Фед: Не виждам причина, защо Фед да не започне да намалява паричните стимули през декември

Снимка: Архив

Президентът на Фед на Филаделфия Чарлс Плосер заяви снощи, че не вижда нищо, което да попречи на Федералният резерв да започне да намалява размера на програмата за "количествени улеснения" на заседанието през декември. Той предупреди за рискове от политическите действия на Фед за икономиката на САЩ.

Не виждам каквато и да е причина, защо да не намали паричните стимули", заяви той пред репортери след негова реч във Филаделфия. Остава обаче да видим, дали това ще стане факт", допълни Плосер, който през настоящата година е без право на глас при обсъждане на лихвената и парична политика на Фед.

Той желае Фед да определи конкретен размер за цялата настояща трета програма за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец, но в същото време не изрази сериозно безпокойство относно точния размер на паричните стимули. Плосер отбеляза, че Централната банка беше в състояние да приключи успешно предходните две програма за "количествени улеснения" без да окаже негативно влияние върху финансовите условия в страната.

Според президентът на Фед на Филаделфия подобрението на пазара на труда е достатъчно добро, за да оправдае намаляване на размера на покупките на ценни книжа. Плосер посочи, че Фед е подкопал доверието в него и публичното доверие в икономиката на САЩ, след като на заседанието през септември не е взел решение за намаляване на паричните стимули.

Малко по-предпазливо изявление направи президентът на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли, въпреки че и той отбеляза, че вижда позитивни сигнали от данните за БВП на САЩ през третото тримесечие и от октомврийския доклад за пазара на труда. Според него има добра възможност за ускоряване на икономическия растеж през 2014-а година и дори за по-силен растеж през 2015-а година.

Дъдли посочи, че негативното влияние от затегната фискална политика вероятно ще отслабне значително, като отбеляза за наличието на подобрение на икономическите фундманети. Значителното свиване на държавните и на разходите на местно правителствено ниво изглежда вече е преминало, допълни той. Дъдли очаква по-съществено подобрение в условията на пазара на труда.

Шефът на Фед на Ню Йорк отново подчерта, че ще отнеме доста време между намаляването на паричните стимули и началото на повишение на федералната фондова лихва. Той не вижда сигнали за обезпокоително изкуствено раздуване на цените на финансовите активи в резултат на стимулиращата парична политика на Фед, въпреки че централната банка ще следи внимателно за подобно "надуване на финансовия балон". Дъдли не вижда и сигнали за заплаха за финансовата стабилност.

Той не смята, че Фед задължително ще започне да повишава американските лихви, когато нивото на безработица падне до заложения от централната банка "праг" от 6,5%. Уилям Дъдли не вижда и рискове за инфлацията в краткосрочен план. Президентът на Фед на Ню Йорк е убеден, че ползите от програмата за "количествени улеснения" надвишават нейната цена.

(Бел.ред.) Дъдли се счита, като един от твърдите привърженици на настоящата програма за парични стимули редом с настоящия шеф на Фед Бернанке и бъдещия шеф Джанет Йелън. Но днешното относително позитивно негово изказване за американската икономика и за нейните перспективи сякаш не потвърждава тази негова твърда позиция.

Междувременно стана ясно, че Сенатът на САЩ ще гласува за номинацията на Джанет Йелън за следващ председател на Федералния резерв в четвъртък (21-ви ноември).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10