Слабите декемврийски данни за пазара на труда няма да окажат значително влияние върху политиката на Фед

Фед
Снимка: БГНЕС

Президентът на Фед на Ричмънд Джефри Лакър заяви в края на миналата седмица, че доста смесеният (негативен?) декемврийски доклад за пазара на труда в САЩ не се очаква да окаже значително влияние върху паричната политика на Федералния резерв на заседанието в края на януари. Лакър очаква Фед да намали програмата за покупки на американски ценни книжа с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара на месец - както беше решено на последното за 2013-а година заседание на Централната банка.

Коментари относно шокиращото слабите петъчни данни за работната заетост в САЩ през декември (за разкрити едва 74 хил. нови работни места) направи и шефът на Фед на Сейнт Луис - Джеймс Булард. Той очаква декемврийските данни да бъдат ревизирани във възходяща посока, посочвайки че Фед не трябва да реагира на едномесечни данни, когато обмисля своята парична политика.

Относно доклада за работната заетост, аз по-скоро бих взел като сигнал понижението на равнището на безработица до 6,7%,  отколкото броя на работните места, защото искам да видя бъдещите доклади за работната заетост и дали те ще покажат ново по-солидно подобрение, заяви Булард.

Джеймс Булард посочи, че на прогнозите за бъдещата политика на Фед трябва да се гледа с "песимистичен поглед" и че инфлацията ще бъде един от основните въпроси за Федералния резерв през тази година. Шефът на Фед на Сейнт Луис очаква реалния БВП да отбележи растеж с 3,2% през 2014-а година, като това е една от най-високите прогнози сред представителите на Централната банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10