Европейските борси бележат близо шестгодишни върхове след агресивната парична ликвидност на Китайската централна банка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските фондови пазари отварят с повишение, достигайки нови близо шестгодишни върхове, като реакция на солидния ръст на азиатските борси след днешните операции за наливане на агресивна краткосрочна парична ликвидност от страна на Китайската централна банка.

Централната банка на Китай добави нови 255 млрд. китайския юана на паричния пазар чрез 7-дневни и 21-дневни репо операции с цел да подобри ликвидността и да понижи реалните лихви на междубанковия пазар преди празниците за китайската Лунна нова година. Това понижи китайските междубанкови лихви (7-дневната междубанкова лихва се понижи до 5,5% от вчерашното ниво около 6,59%) и доведе до понижение на доходността на 7-годишните китайски държавни облигации със 7,5 пункта до 4,52%.

Изненадващо агресивното изливане на парична ликвидност от Китайската централна банка доведе до добро повишение на азиатските борси. Китайският индекс Shnaghai Composite се повиши с 0,86% до 2008,31 пункта, връщайки обратно над важното психологическо ниво от 2000 пункта, след като вчера удари шестмесечно дъно. Това представлява първи по-солиден ръст на китайската борса от началото на годината.

Инвеститорският риск-апетит се пренесе и на останалите азиатските финансови пазари, като японският индекс Nikkei скочи с 0,99%, парирайки голяма част от загубите през последните три сесии на търговия. В подкрепа на растежа на японските акции са и очакванията на инвеститорите за солидни финансови резултати на японските компании през последното тримесечие. Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,52%, индексът Hang Seng с 0,4%, а австралийският индекс ASX 200 с 0,69%.

Подновеният риск-апетит на азиатските борси се отрази позитивно и на европейските финансови пазари, като общият индекс Stoxx Europe се повиши в началото на днешната търговия с 0,25% към нов пет и половина годишен връх от 336,59 пункта. Немският индекс DAX покачи с 0,33% към 9747 пункта, парирайки вчерашния спад с 0,28%, който стана факт след оповестените доста слаби финансови резултати от страна на "Дойче Банк" (банката отчете загуба за 1,15 млрд. евро през последното тримесечие). Засега DAX се търгува под рекордния исторически връх от петък (17-и януари) около 9789,89 пункта, като европейските инвеститори са в очакване на резултатите от последното Zew проучване за икономическото доверие в Германия през януари (от 12:00 ч.).

Френският индекс CAC40 се повишава с 0,11%, докато британският индекс FTSE100 се колебае около вчерашното ниво на затваряне от 6837 пункта.

Добър ръст от над 4% бележат акциите на компанията Unilever PLC, след като тя оповести повишение на прогнозите за печалбата за цялата година. Скок с над 2% отбелязват и акциите на Novozymes AS, тъй като компанията прогнозира добър растеж на печалбата за 2014-а година.

На другия полюс са акциите на френската компания Remy Cointreau, падайки с 4,4% към двугодишно дъно, след като френската групировка за луксозни стоки отчете спад с 19% на печалбите през последното тримесечие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27