Джанет Йелън положи клетва като председател на Федералния резерв на САЩ

Джанет Йелън, шеф на Фед

Джанет Йелън положи клетва като председател на борда на управителите на Федералния резерв, поемайки този най-висш пост на централната банка в момент, когато продължават дебатите, до колко бързо Федералният резерв трябва да намалява политиката на "лесни и евтини" пари - програма, имаща за цел подпомагане на икономическото възстановяване на САЩ.

Г-жа Йелън положи клетва пред представителя на Фед Даниел Таруло, се посочва в изявление на американската централна банка.

Тя ще наследи на този много отговорен пост досегашния шеф на Фед Бен Бернанке , чийто втори управленски мандат приключи в петък.

В опит да стимулира разкриването на работни места и бизнес инвестициите в САЩ, от началото на икономическата рецесия от 2008-а година насам Федералният резерв запази без промяна рекордно ниската почти нулева федерална фондова лихва и закупи държавни ценни книжа за няколко трилиона долара.

През миналата седмица Фед взе решение да намали на второ поредно заседание размера на програмата за парични стимули с 10 млрд. долара до 65 млрд. долара на месец (месечните покупки на американски ценни книжа и ипотечно-гарантирани книжа). Централната банка също така обеща да запази краткосрочните лихвени проценти много ниски за "доста време, след като" нивото на безработица в САЩ падне до 6,5 %.

Джанет Йелън, която беше заместник-председател на Фед от октомври 2010-а година, е един от основните застъпници за агресивната стимулираща парична политика на Централната банка. Ключовите въпроси по време на нейния управленски мандат ще бъдат два: Колко бързо да бъде приключена програмата за покупки на облигации и кога да започне повишаване на федералната фондова лихва.

Първата в историята жена начело на Централната банка на САЩ е бивш професор по икономика в Университета на Калифорния в Бъркли. Тя беше в борда на директорите на Фед между 1994-а и 1997-а година и председател на Съвета на икономическите съветници на Централната банка между 1997-а и 1999-а година, след което беше президент на на Фед на Сан Франциско от 2004-а до 2010-а година, преди да стане вицепрезидент на американската централна банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10