Фишер от Фед: Прекалено рано е да се говори за повишение на американските лихви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Фед на Далас Ричард Фишер заяви през уикенда, че Федералният резерв е прекалено рано да започне да обмисля повишение на основната лихва въпреки засилването на американската икономика.

Фишер, който стана известен с неговото противопоставяне на последната (трета) програма за "количествени улеснения" на Фед, посочи, че слабостта на икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие на годината (растеж на БВП от едва 0,1%) се е дължала на еднократен негативен фактор какъвто се е явила необичайно тежката зима.

Окуражен от солидните петъчни данни за заетостта през април (ръст с 288 хиляди на новите работни места) той каза, че през следващите месеци вероятно ще се поднови добрия възходящ икономически тренд.

Ние от Фед, в т.ч. и лично аз, очакваме да станем свидетели на още добри данни, каквито видяхме в края на миналата седмица. Движим се в правилната посока, заяви Фишер.

Лично аз очаквам ние да сложим край на програмата за покупки на ценни книжа през октомври. Това ще бъде първата важна стъпка. След това трябва да видим как се държи икономиката, включително поведението на по-общите индикатори за пазара на труда, преди да можем да говорим какво ще направим с краткосрочните лихви, подчерта шефът на Фед на Далас.

Федералният резерв на САЩ продължава да запазва рекордно ниска федерална фондова лихва на почти нулево ниво от 0,00%-0,25% от декември 2008-а година насам. Централната банка също така осъществи три програми за "количествени улеснения", като за този период закупи американски ценни книжа за близо 3 трлн. долара в опит да съживи американската икономика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10