Негативни сигнали за бизнес средата в Австралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състоянието на бизнес средата в Австралия поема нов курс след четиригодишен връх през август, след като продажбите и печалбите отчетоха понижение, докато добрите данни за развитието на строителния сектор контрастираха на негативното представяне и развитие на минното дело.

От изследване на Централната банка на Австралия, проведено сред повече от 400 фирми, се потвърди, че индексът, който отразява състоянието на бизнес среда, спада наполовина през август, отбелязвайки леко понижение от предходните пет базисни точки през месец юли.

Въпреки лекото понижение през август бизнес средата остава благоприятна на фона на позитивните сигнали и очаквания на инвеститорите за промените в ценовата система и стабилното потребителско доверие, коментираха икономисти пред NAB.

Освен това експертите от Централната банка на Австралия разчитат възстановяването на жилищния пазар да компенсира негативните тенденции в минния сектор.

Според направеното изследване заетостта остава на предходните си нива поради липсата на нови работни места на пазара на труда. Очаква се коефициентът за безработица да достигне 6,5% през следващите месеци на годината, регистрирайки почти леко понижение от настоящето си равнище от 6,4%.

Инфлацията, отчетена на тримесечна база, остава в обичайните си граници със слабо покачване от 0,2% на цените на крайните продукти.

Централната банка на Австралия поддържа лихвените проценти на рекордно ниски нива от 2,5% в продължение на повече от година с оглед на краткосрочната цел и водена политика, до която прибягват по-голямата част от централните банкери  – стимулиране на икономическата активност и задвижване на колелото на растежа чрез увеличаване на монетарните стимули и потребителски разходи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10