Русия се готви да създаде антикризисен фонд за компенсиране на финансовите негативи на засегнатите от наложените санкции компании

Русия ще създаде антикризисен фонд през 2015-а година с парични средства, първоначално предназначени за пенсионния фонд, и такива, акумулирани от натрупаните през годините бюджетни излишъци. Предприемането на подобни мерки са с цел компенсиране на компаниите, засегнати от наложените санкции, коментира финансовият министър Антон Силуанов.

Нееднократно налаганите санкции на Русия във връзка с кризата в Украйна ограничиха достъпа на страната до вливането на чуждестранен капитал към най-големите руски банки и енергийни компании.

Няколко компании, включително и топ енергийният производител "Роснефт", се обърнаха към правителството с искане за финансова подкрепа. Руската енергийна компания обяви нуждата от финансова помощ за 1,5 млрд. рубли (39.70 млрд. долара).

Силуанов коментира, че решението да се спре трансферирането на средства от бюджета към пенсионния фонд ще донесе на държавната хазна допълнителни 309 млрд. рубли (39.70 млрд. долара). Той поясни, че цялата сума няма да бъде използвана за финансирането на антикризисния фонд. Очакват се и поне 100 млрд. рубли, които ще постъпят от държавния бюджет през текущата година. 

Тези 100 млрд. рубли ще бъдат добавени към резерва през следващата година, което ще ни позволи да подпомогнем засегнатите руски компании, коментира още финансовият министър, цитиран от информационната агенция RIA.

Планираният резерв се очаква да достигне значителни размери, но съмненията относно как ще се увеличат акумулираните средства в него остават неразгадани.

Това ще бъде втора година, през която Русия няма да трансферира средства от бюджета към пенсионния фонд, от който се предоставя финансова помощ за пенсионери, инвалиди и хора с увреждания.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10