Китай по пътя на насърчаване на икономическата активност, облекчавайки условията за ипотечно кредитиране

Китай облекчи условията при получаване на ипотечен кредит от купувачи, които достигат до заемно финансиране за втори път, намалявайки лихвените проценти и първоначалната вноска. По този начин втората най-голяма световна икономика предприе важна стъпка и борба срещу слабия икономически растеж.
При тези условия потребителите могат да получат 30% намаление на лихвите по имотечните си кредити, привилегия, която се предостави и при предходното отпускане на кредитния продукт. Първоначалните вноски също така са намалени до 30% от предходните си нива.
Имотният пазар на Китай достигна най-ниското си дъно за последните две години, което допринесе за отслабване на икономиката във време, когато нестабилното външно и вътрешно търсене бе твърде слабо.
Според много анализатори намаляването на лихвените проценти по ипотечните кредити е най-силният начин за възстановяване на жилищния сектор, след като цените спаднаха за четвърти пореден месец през август.
За да подкрепят жилищния пазар, който представлява 15% от БВП на Китай, 40 от 46 регионални местности  премахнаха инвестиционните ограничения при жилищните имоти, които първоначално бяха въведени, за да охладят жилищния пазар и бързото покачване на цените.   
На тези места, където не са въведени инвестиционни прагове, банките кредитират включително и потенциалните кредитоискатели, които заемат за трети път, но имат добра кредитна история. Освен това, могат да подпомагат с привлечени средства финансирането на клиенти с добри инвестиционни проекти, коментираха банковите регулатори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10