БНБ съобщи за финансова "дупка" от над 4,2 млрд. лева в Корпоративна търговска банка

Управителният съвет на БНБ разгледа вчера доклада за анализа и оценката на активите на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), извършена от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД.

Според този доклад към 30-и септември 2014-а година общата сума на всички активи на КТБ е в размер на 6,6662 млрд. лева, но заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4,222 млрд. лева, в т.ч. обезценка на предоставените кредити на нефинансови институции и други клиенти в размер на 4,057 млрд. лева.

Кредитите и вземанията на КТБ са в размер на 5,606 млрд. лева, докато депозити от граждани и домакинства са в размер на 4,371 млрд. лева.

Оценката на кредитния портфейл на банката включва експозициите на 138 фирми кредитополучатели с общ размер на задълженията към 30-ви септември в размер на 5,335 млрд. лева или цели 96,6% от общия корпоративен кредитен портфейл.

Изводите от извършения анализ и оценка от трите одиторски фирми са изключително сходни и могат да бъдат обобщени, както следва:

1. За 14 кредитополучателя с общ размер на експозициите 441 млн. лева няма индикации за обезценка или обезценката е минимална. Независимо, че в пет от случаите не са установени съществени валидни обезпечения, финансовото състояние на фирмите дава основание за заключение, че за тази група са необходими обезценки в размер на 46 млн. лева.

2. За 29 кредитополучателя с общ размер на експозициите от 888 млн. лева е установена оперативна дейност, резултатите от която не подкрепят в достатъчна степен обслужването на кредитите й. За тези дружества са установени съществени индикации за влошаване на финансовото им състояние (трайно намаляващи приходи и/или печалби; загуба от дейността; отрицателен собствен капитал и т.н.) и/или бизнеси, чиито предмет на дейност и мащаб не са съпоставими с размера или целта на предоставения заем; за четири от дружествата не са идентифицирани валидни обезпечения. Общо за тази група изводът е, че са необходими обезценки в размер на 594 млн. лева.

3. Група от 6 кредитополучателя с обща експозиция от 377 млн. лева може да бъде определена като дружества с оперативна дейност с висока степен на бизнес зависимост от малко на брой свързани лица. Като цяло за групата са необходими обезценки в размер на 216 млн. лева.

4. Най-голяма група от 82 кредитополучатели се състои от такива, които в преобладаващата си част (67 случая) нямат собствена оперативна дейност или тя е силно ограничена, а приходите им се генерират изцяло или преобладаващо от трети лица. Общата експозиция на всички дружества от групата е 3,434 млрд. лева или 64 на сто от кредитния портфейл на банката.

Според докладът на трите одиторски фирми, това са дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна, в много случаи, без собствен персонал и друга оперативна дейност. Много от тях са новосъздадени (т.е. създадени в рамките на до 12 месеца преди отпускането на първия кредит) или такива с цел придобиване на дялове и акции в други дружества. В повечето от кредитните досиета на кредитополучателите от тази група не са намерени подробни бизнес планове или друга информация, която да подкрепя икономическата целесъобразност за отпускане на кредитите, очакваните парични потоци на кредитополучателите и източниците за погасяване на съответните кредити. За голяма част от кредитните досиета не са налични документи, удостоверяващи дали кредитът е използван съгласно целта, описана в договора за кредит.

В резултат на правния анализ, преобладаващата част от обезпеченията по тези вземания се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Към 30-ви септември, в резултат на анализа на кредитополучателите в тази категория, коефициентът на покритие на дълга с валидни обезпечения, като се вземе предвид възстановимата им стойност е едва около 2%.

Кредити в размер на 1,394 млрд. лева за кредитополучатели от тази група са предоговаряни многократно, като са удължавани сроковете за тяхното погасяване. Обслужването на преобладаващата част от тези кредити, както по отношение на главницата, така и относно плащане на лихви, е преустановено след поставянето на банката под специален надзор и към 30-и септември са налице значителни просрочия.

Изводът от оценката е, че за тази група кредити има основания за начисляване на съществена обезценка в размер на 3,021 млрд. лева.

5. Сходна по способността си да обслужва кредитите е група от 5 дружества, които макар и да имат оперативна дейност, не постигат резултати позволяващи обслужването на кредитите, а валидните обезпечения доколкото ги има са на ограничена стойност. При експозиция от 172 млн. лева за тази група ще е необходима обезценка от 166 млн. лева.

6. Като отделна група са посочени две дружества, за които вече е открита процедура по несъстоятелност и очакваната загуба е оценена на 14 млн. лева.

В заключение, докладът на трите одиторски фирми показва, че сумарно, към 30-ви септември 2014-а година общата сума на брутната балансова стойност на кредитите от извадката е в размер на 5,335 млрд. лева с оценка за необходими обезценки по тях в размер на 4,057 млрд. лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10