Завръщане на депозитите в гръцките банки след постигнатото споразумение с еврозоната

От началото на седмицата повече от 850 млн. евро под формата на депозити са се върнали обратно в гръцката банкова система, след като Атина успя да получи 4-месечно удължаване на настоящата спасителна програма на международните кредитори от ЕС и МВФ, заяви висш гръцки банкер за агенция Ройтерс.

Около 700 млн. евро се върнаха в гръцките банки във вторник и още около 150 млн. евро в сряда, заяви банкерът, пожелал да запази анонимност.

По-рано днес агенция Блумбърг цитира гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който също потвърди информацията за постепенно връщане на доверието към гръцката банкова система след постигнатото удължаване на спасителна програма за Атина. Според него през последните няколко дни са се върнали около 700 млн. евро под формата на депозити в гръцките банки.

Също днес Европейската централна банка представи свои последни данни, според които през януари е имало отлив на депозити от банките в Гърция за цели 12.2 млрд. евро, като паричната база в гръцката банкова система се е свила до 155,4 млрд. евро.

В годишен доклад, публикуван днес, управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас пък посочи, че банките в страната са добре капитализирани, но в същото време те са изправени пред двойното предизвикателство на високо ниво на "лоши" кредити и "значително напрежение" върху ликвидността през последните няколко месеца и все още нямат достъп до паричните пазари.

Стурнарас очаква гръцката икономика да нарасне през настоящата година, но тя е изправена пред рискове, идващи от способността на новото правителство да изпълни постигнатото с еврозоната споразумение и от умора от реформите в страната.

Отбелязвайки, че решението преди дни за 4-месечно удължаване на настоящата спасителна програма за Гърция е предотвратило "сериозни последствия" за икономиката, той призова правителството да продължи структурните реформи и да приключи възможно най-бързо окончателното споразумение с неговите кредитори.

Ние трябва да провеждаме преговорите в дух на сътрудничество и доверие и своевременно да сключим взаимно изгодно окончателно споразумение с нашите партньори, заяви Янис Стурнарас.

Той призова управляващите в Атина да изпълнят споразумението си с еврозоната, така че Европейската централна банка да възобнови достъпа до финансиране на гръцките банки, който достъп беше отрязан по-рано този месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10