Поскъпването на долара заплашва растежа на САЩ

Повече печалби на долара може да оставят растежа на САЩ "значително отслабен" и да имат последици при развиващите се пазари, заявиха от МВФ.

При проверка на здравето на икономиката на САЩ фондът повтори препоръката си, че Фед трябва да забави увеличаването на лихвения процент до следващата година, отчасти поради риска, че увеличението може да предизвика ново поскъпване на долара с дестабилизиращи последици в световен мащаб.

Продължаващото поскъпване на долара, с над 20% спрямо кошница от основни валути през последните 12 месеца, е "виден риск" поради различията в растежа на САЩ и останалите икономики, добавиха от МВФ, след като прогнозираха стабилно разширяване на дефицита по текущата сметка до 3,5% от БВП до края на десетилетието.

Джанет Йелън, председателят на Фед, обеща, че скоростта на увеличенията ще бъде плавна и ще цели да предотврати рязък скок на доходността на облигациите и долара, щом Фед реши да действа.

Бързото поскъпване на долара допринесе за отлагане на надеждите за увеличение на лихвения процент до март следващата година, тъй като скъпата валута ограничи износа и забави растежа през първото тримесечие.

Официални данни от вторник сутринта показаха, че търговският баланс на САЩ продължава да бъде повлияван от високата валута, нараствайки от 40,7 млрд долара през април до 41,9 млрд. долара през май. Доларовият индекс нарасна с още 1% във вторник на фона на опасенията, че Гърция може да напусне еврозоната.

Плановете на Фед ще имат огромни последици в световен мащаб. Централните банки и финансовите министерства по света се подготвяха за възможен отлив на капитали и колебания във валутните курсове, докато инвеститорите насочваха повече пари към високодоходни активи в САЩ.

От МВФ заявиха, че от Фед "внимателно са подготвили и телеграфирали" намеренията си да увеличат лихвения процент. Но ходът все пак може да предизвика "значително и рязко ребалансиране на международните портфейли", придружено с пазарна волатилност и увреждане на финансовата стабилност в целия свят.

Промяна в очакванията за бъдещото темпо на увеличение на лихвения процент може да създаде потоци към доларовите активи и по-нататъшно поскъпване на долара, добавиха от Фонда.

МВФ установи, че доларът вече е умерено надценен. Ако валутата се насочи към "значително" надценяване, разширявайки дефицита по текущата сметка към 5% от БВП, това вероятно ще покаже, че доларът е отишъл твърде далеч, потенциално създавайки бъдещи рискове, включително в някои от икономиките на развиващите се пазари, а световните дисбаланси ще се затвърдят, заявиха от фонда.

Бул Тренд Трейдър 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25