Гръцките банки отварят след триседмична банкова ваканция, но контролът върху капитала остава в сила

Днес банките в Гърция отвориха своите клонове в цялата страна след триседмична принудителна "банкова ваканция", обяви гръцкото финансово министерство. В същото време обаче се запазва въведения на 29-и юни контрол върху капитала и наложения дневен лимит за теглене до 60 евро, но гърците ще имат възможност да изтеглят накуп седмичния лимит от 420 евро.

Капиталовият контрол и рестрикциите за теглене на средства ще останат в сила, но навлизаме в нов етап, който всички ние се надяваме, че ще доведе до завръщане на нормалното функциониране на банковата ни система, заяви по телевизия Skai ръководителят на банковата асоциация на Гърция Лука Кацели.

Гърците ще могат да депозират средства, да плащат сметки, както и да имат достъп до техните сейфове и ще могат да теглят лимита от средства, без да се налага да притежават карти за банкомати. Остават обаче в сила наложените в края на юни ограничения за превеждане на пари зад граница.

Агенция Ройтерс цитира банкови служители, според които сейфовете не са засегнати от ограниченията на капитала и следователно клиентите ще могат да вземат от тях каквото си поискат.

Очакваме опашки пред нашите клонове в първите два или три дни. Много хора ще поискат да отворят техните сейфове, заяви служител на EFG Eurobank - третата по големина банка в страната.

Не очаквам големи проблеми, нашата мрежа и мрежите на конкуренти ни са готови да обслужват нашите клиенти, заяви за Ройтерс и високопоставен служител в Piraeus Bank.

Днешното отваряне на гръцките банки е факт, след като на свое редовно заседание в четвъртък (16-и юни) Европейската централна банка взе решение да повиши с 900 млн. евро размера на предоставяната ликвидност на банките в страната чрез програмата ELA.

До края на деня властите в Атина ще трябва да покрият плащане на задължения към ЕЦБ за около 4,2 млрд. евро, използвайки предоставеният в края на миналата седмица спешен "мостов заем" от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM за целия ЕС) в размер от 7,16 млрд. евро. С останалата част от това спешно финансиране Гърция ще трябва да погаси и двете просрочени задължения към МВФ за общо 2 млрд. евро.

Междувременно агенция Блумбърг цитира свой неназован източник от гръцкото финансово министерство, според когото днес властите в Атина ще покрият плащания към кредиторите за общо 6,8 млрд. евро. Очаква се до края на деня гръцките власти да се разплатят с ЕЦБ (в размер на около 4,2 млрд. евро), да осъщестяват двете просрочени плащания към МВФ (за 2 млрд. евро) и да покрият свои задължения към Централната банка на Гърция.

Гръцката фондова борса ще остане затворена и днес, удължавайки срока на триседмичната принудителна ваканция, като все още не ясно кога ще бъде подновена търговията на пазара на акции в Атина.

Междувременно европейската борса Eurex Exchange, базирана в Германия, на която се осъществява търговия на повече от 1900 продукти, покриващи всички водещи пазари, не успя да стартира навреме поради технически причини и все още не е ясно кога ще бъде отстранен проблема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10