ЕЦБ с готовност да усили количествената програма

·  Вниманието е насочено към решението на ЕЦБ и последващата го реч на председателя Марио Драги

·  Суровините желязна руда, злато и пшеница паднаха до нови дъна

·  Швейцарският франк се представи най-добре през последния ден и двойката USDCHF падна с 0,87%

Валутен пазар

Председателят на Фед Джанет Йелен заяви в реч, че американската икономика се е възстановила значително. Според нея, икономическата и финансовата информация, които са дошли след заседанието през октомври, са състоятелни с очакванията на Фед за продължение на подобрението на трудовия пазар. То от своя страна увеличава увереността, че инфлацията ще се върне отново към нивата от 2%, което е и целта в средносрочен план. Тя обаче допълни, че има и забавяне на ефектите от монетарната политика. Йелен изрази мнение, че очаква постепенно нормализиране на лихвите. В дългосрочен план тя очаква нива от 3,5%, както и бавно достигане до тези стойности.

Британският паунд падна с 0,74% след като стана ясно, че PMI индекса в строителството е много по-нисък и на нива от 55.3 спрямо очакваните стойности от 58.5. Това показва, че английската икономика губи скорост и че Английската централна банка ще остави лихвите без промяна за по-дълъг период от време. Паундът падна под подкрепата от 1,50 срещу долара и се търгува на най-ниски стойности след април, както и приближава дъната за годината около 1,45.

Швейцарският франк се представи най-добре на валутните пазари. Двойката USDCHF слезе с 0.87%. Според слуховете, които обаче не могат да се потвърдят, това се дължи на еднократни потоци в GBPCHF, които са засегнали пазара.

Суровини

Желязната руда, златото и пшеницата паднаха до нови дъна.

Златото беше слабо, въпреки добрата подкрепа от азиатските пазари. Силен доклад от частните работодатели в САЩ оказа натиск и доведе до цените до нови по-ниски нива, въпреки рекордните къси позиции.

Среброто се търгува в тесен рейндж и е в търсене на посока за краткосрочните движения.

Платината се търгува като останалите благородни метали.

Цените на базовите метали са смесени. Медта и цинка се представят най-зле, докато алуминият расте. Слаб PMI от производствения сектор в САЩ също намали доверието на пазарите.

Цената на петрола вчера рязко поевтиня. Слуховете носят, че повечето членки на ОПЕК подкрепят намаление на производството с изключение на най-големия доставчик Саудитска Арабия. Оповестяването на запасите от САЩ също имаше отрицателен ефект като пазарите очакваха намаление, но вместо това те са се увеличили.

Капиталови пазари

Европейските индекси първоначално реагираха положително на слабите данни за инфлация, но по-късно загубиха позиции и повечето затвориха със спадове заради продължаващата волатилност при суровините.

Американските акции слязоха след изказването на председателя на Фед Джанет Йелен, която изрази увереност в икономиката и почти потвърди повишение на лихвите през декември.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10