Петролът с ръст в очакване решението на Фед

финансови пазари;борси

·  В центъра на внимание ще е предстоящото решение на Федералния резерв относно лихвите

·  Инвеститорите в стоки стоят на страна или вече са определили позициите си

·  Покачването на петрола помогна на фондовите пазари да отбележат ръст

Валутен пазар

Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към заседанието на Фед, на което централната банка ще обяви решението си относно повишаването на лихвените нива.

Еврото, австралийският долар, новозеландският долар и паундът достигнаха нови върхове, последвани от силен спад. Ако Фед вдигне лихвите това ще даде допълнителни сили на долара в краткосрочен план.

Еврото падна до 1.0906, близо до 200- дневната пълзяща средна след като по-рано успя да поскъпне до 1.1055. При USD/JPY ключово ниво на подкрепа е 120.10. Зоната на силна съпротива е 122.30. Валутната двойка отбеляза увеличение от 0.73%,достигайки 121.80.

USD/CNH отбеляза понижение от 0.10% до 6.53. Двойката се търгуваше в диапазона 6.5273-6.5472.

Суровини

Златото реализира спад от 0.04% преди заседанието на FOMC. Очакванията на пазарите са за вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв. Евентуалното повишаване на лихвените нива ще окаже силен натиск върху благородния метал.

Среброто успя да поскъпне с 0.59%, достигайки 13.79 долара за тройунция.

Платината приключи сесията на зелена територия. Металът нарасна с 0.74% до 857.25 долара.

Сред основните метали медта записа понижение от 2.8% до 205 долара. Ниската цена на метала принуждава компаниите да преразгледат плановете си за капиталовите разходи. Рио Тинто е преразгледала оценката за разширяването на монголската мина Oyu Tolgoi след одобрението за финансираща сделка на стойност 4.4 млрд. долара.

Петролът поскъпна на фона на предстоящата среща на Фед. Суровият петрол нарасна с 1.38%, достигайки 36.85 долара за барел. Петролът сорт Брент отбеляза повишение от 3.1% до 38.45 долара. Цените на черното злато показаха възстановяване след достигнатото 6- годишно дъно.

Капиталови пазари

Поскъпването при петрола помогна за ръста на фондовите пазари – в Европа борсите затвориха с над 3% ръст, а в САЩ увеличението бе с повече от 1%.

Водещите европейски индекси приключиха с повишение, подпомогнати от доброто представяне на нефтения и газов сектор, подобряването на икономическите очаквания в Германия, както и от положителните данни за инфлацията във Великобритания.

Фондовите пазари отвъд океана също затвориха с добри печалби ден преди срещата на FOMC. Сред причините за доброто представяне бяха покачването на цените на петрола както и публикуваните положителни данни за CPI индекса.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10