Силен ръст при петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

·Черното злато приключи сесията с повишение от 8%

·Тази седмица във фокуса на внимание ще бъдат заседанията на Японската централна банка и на Фед

·Фондовите пазари се оцветиха в зелено

Валутен пазар

Поскъпването на петрола в края на миналата седмица даде глътка въздух на пазарите, особено за стоковите валути като канадският долар, който успя да си възстанови част от загубените позиции. USD/CAD отбеляза понижение от 0,8%, спадайки до 1,4137.

Австралийският и новозеландският долар бяха стоковите валути, които не се възползваха от силното представяне на петрола, въпреки че започнаха деня с повишение. При AUD/USD ключово ниво е зоната около 0,70. Нива на съпротива са 0,7050 и 0,7100. При двойката NZD/USD силна подкрепа има при 0,6300.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, се повиши с 0,20%, достигайки 99,57.

EUR/USD се понижи с 0,33% до 1,0793. Единната валута поевтиня спрямо долара след заседанието на ЕЦБ, на което Марио Драги заяви, че банката има готовност да въведе допълнителни стимули през март.

USD/CHF поскъпна с 0,75%, като се търгува на нива близки до 1,0200.

Суровини

Златото отбеляза понижение в края на миналата седмица. Негативно влияние върху благородния метал оказа заседанието на Европейската централна банка, на което председателят Марио Драги заяви, че институцията има възможност да преосмисли въвеждането на допълнителни стимули през март. В резултат златото поевтиня с 0,25 на сто до 1098 долара за тройунция.

Среброто последва движението на златото. Металът записа спад от 0,20%, като се търгуваше на нива около 14,06 долара.

Платината се представи най-силно сред благородните метали, приключвайки търговията с ръст от 1,73%, достигайки 832 долара. Следващото ключово ниво е около 840.

При основните метали медта направи най-силно представяне, завършвайки седмицата с ръст от 2,5 на сто.

Петролът записа най-силното си двудневно представяне за последните седем години. Черното злато поскъпна с над 8%,достигайки 32,30 долара за барел. Сред основните причини са силният ръст са данните за намалелите петролни запаси в САЩ, както и рекордно ниската цена на суровината.

Капиталови пазари

Фондовите пазари и от двете страни на Океана приключиха петъчната търговия на зелена територия. Причина за силния оптимизъм сред пазарните участници бе провелото се по-рано през седмицата заседание на ЕЦБ, на което стана ясно, че банката може да разшири програмата за количествени улеснения още през март. В резултат водещите европейски индекси се повишиха с около 2%-3%. Въпреки това акциите на минните компании завършиха сесията със смесени резултати, тъй като кредитната агенция Moody’s е посочи 55 компании, чиито кредитен рейтинг може да бъде намален.

Rio Tinto спадна с 1.1%, BHP Billiton поскъпна с 1%, South32 се повиши с 5,1%, Anglo American се увеличи с 8,6%, а Glencore поевтиня с 4,5%.

В САЩ фондовите пазари записаха своята първа положителна седмица от началото на годината, завършвайки с ръст от 2 на сто.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10