Златото с най-силен ръст от началото на годината

·Цената на златото се повиши до най-високото си ниво за тази година

·Силни данни за китайския внос подкрепиха цените на цветните метали

·Цените на петрола отново в обратната посока

Валутен пазар

Петролът продължава да се търгува на нива около 30 долара за барел. След възстановяването от достигнатото дъно, австралийският долар се повиши с 0,8 на сто до първото ниво на съпротива при 0,7000. Само потвърден пробив над това ниво може да прати валутната двойка към следващата съпротива на 0,7150.

При новозеландския долар консолидацията продължава с подкрепа на 0,6400 и съпротива при 0,6600.

USD/CAD реализира понижение за деня от 1,2%, достигайки 1,4122. Ключова подкрепа е нивото на 1,40.

EUR/USD се повиши с 0,23%. Единната валута успя да поскъпне спрямо долара, достигайки 1,0861.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута срещу кошницата от шест основни валути, се понижи с 0,25% до 99,36.

Суровини

Златото отбеляза повишение, достигайки най-високите си нива от началото на 2016 година. Благородният метал поскъпна с 1,03% до 1119,70 долара за тройунция. Сред основните причини за положителното представяне бе спадът на азиатските индекси.

Среброто следваше печелившата линия на златото, но остана да се търгува около ключовото ниво от 14,50 долара. Металът се увеличи с 1,8%.

Платината отново бе най-добре представилият се благороден метал след като реализира ръст от 2 на сто, достигайки 873,40 долара за тройунция.

Основните метали също не бяха подминати от зелената вълна, заляла стоковите пазари. Вносът на цинк в Китай нарасна до най-високото си ниво от май 2009 година. В същото време медта поскъпна с 2,5% до 203 долара.

Петролът се повиши с 2,3 на сто до 30,60 долара за барел. Причина за положителното представяне на черното злато бе изказването на петролния министър на Ирак, който настоява най-големите петролни страни да ограничат добивите. Сорт брент пък приключи търговията с ръст от 7%, достигайки 31,80 долара.

Капиталови пазари

В началото на сесията повечето от стоките и акциите започнаха с понижение. Поскъпването на петрола обаче върна на зелена територия както стоките, така и индексите. В края на търговската сесия индексите от двете страни на океана приключиха на плюс.

Сред европейските индекси най-силно се представи Euro Stoxx 50, който се повиши с 1%, следван от DAX с 0,9% и FTSE 100 с 0,60%.

Американските индекси затвориха с по-голямо повишение. Най-добро представяне направи Dow Jones, който поскъпна с 1,8%, следван от S&P 500 с ръст от 1,4% и Nasdaq с 1,1%.

При компаниите най-добро представяне направиха Proctеr & Gamble и Johnson & Johnson, чиито ценни книжа поскъпнаха с близо 2,5%. Акциите на технологичната компания Apple завършиха деня със спад от 2,61%.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10