Слабостта на долара доведе до поскъпване на суровините

·Доларът продължи да пада при силно търгувани обеми.

·Петролът е слаб заради конкуренцията за пазарен дял между производителите от ОПЕК.

·Австралийският долар успя да затвори над 100-дневната пълзяща средна, въпреки спада на цената на петрола.

Валутен пазар

Английската централна банка реши да запази лихвите без промяна на нива от 0,5% при единодушно гласуване от 9 към 0 гласа спрямо 8 към 1 на предишното заседание. Банката е на мнение, че следващата промяна трябва да е в посока нагоре, но не се ангажира с времето, когато ще стане. Нейните прогнози за инфлацията са да остане под 1% до края на годината, а след две години да достигне нивата от 2%.

На валутните пазари продължи тенденцията от последните сесии с удряне на стоп ордери в дълги доларови позиции. Това помогна на еврото да продължи растежа си, като налице бяха много покупки в еврокросовете, най-вече евро/австралийски долар и евро/канадски долар. Технически евро/долар потвърди  пробива от вчера на 200-дневната пълзяща средна и сега 1,1045 е близка подкрепа. Предстои доклада за заетостта и дори и малки негативни изненади в него могат да провокират още по-голямо нарастване на еврото.

Долар/йена остава крайно волатилна двойка и се търгува на дъната за годината, въпреки действията на ЯЦБ преди няколко дни. След като достигна за кратко 200-дневната пълзяща средна при 121,46, двойката се срина и е вече на 116,80. Силна подкрепа е 116. Неин пробив може да доведе до слизане към 110.

Австралийският долар успя да затвори над 100-дневната пълзяща средна, въпреки спада на цената на петрола. Желязото обаче се представя много силно през цялата седмица и това подкрепи ралито на австралийския долар.

Суровини

Златото остава устойчиво благодарение на покупките, търсещи сигурност, и на слабостта на долара. Потенциалът за продължение на растежа остава докато трае слабостта на долара.

Среброто нарасна силно вчера след пробива на нивата от 14,57 долара.

Платината се търгува високо след пробива на 897 долара.

Базовите метали скочиха заради слабостта на долара. Алуминият се повиши с 0,5% и ясно проби нивата от 1500 долара.

Цената на суровия петрол пада заради конкуренцията за пазарен дял между производителите от ОПЕК.

Капиталови пазари

Световните борсови индекси останаха почти без промяна. На Уолстрийт имаше покачване в края на работния ден и индексите завършиха с лек растеж.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10