Еврото отстъпи до 8-дневно дъно въпреки слабите данни от САЩ

· Доларовият индекс се повишава за пети пореден ден

· Атентатите в Белгия, както и възможното излизане на Великобритания от ЕС притискат еврото

· Петролът сорт Брент спадна с около 2% от началото на седмицата

· Капиталовите пазари в САЩ и Европа със слабо представяне

Валутен пазар

Доларът успя да задържи позициите си въпреки слабите данни, които бяха публикувани. Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ се понижават с 2.8 на сто за февруари спрямо 4.7% месец по-рано. Очакванията на икономистите бяха за понижение от 2.5%. Въпреки това щатската валута успя да задържи позициите си спрямо повечето валути.

Тази седмица американската валута бе подкрепена от изказванията на представители на Фед, които заявиха, че не е изключено централната банка да повиши лихвите повече от веднъж.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо шестте основни валути, се повиши за пети пореден ден, достигайки 96.133 пункта, като от началото на седмицата покачването му е вече с над 1 процент.

Еврото се понижи до 8-дневно дъно, достигайки 1.1144. От началото на седмицата единната валута загуби близо 1% от стойността си.

Доларът нарасна спрямо йената с 0.4%. Срещу паунда зелените пари се повишиха с над 2% от началото на седмицата. Британската валута се търгува на нива около 1.4112.

Суровини

Златото се понижи, насочвайки се към най-слабото си представяне от четири месеца насам. Благородният метал е под натиск заради поскъпването на долара, който успя да възстанови голяма част от загубените позиции през миналата седмица.

Металът записа спад от 0.6 на сто по време на сесията, падайки до 1212.20 долара за тройунция. От началото на седмицата досега понижението е 2.6%.

Среброто реализира ръст от 0.1% до 15.23 долара.

Платината спадна с около 0.5%, достигайки 949.75 долара за тройунция. Паладият също приключи на червено, поевтинявайки с 1% до 574 долара.

Петролът сорт Брент намаля с близо 2 на сто от началото на седмицата. В момента черното злато е на нива от 40.43 долара за барел.

Капиталови пазари

Фондовите пазари в Европа приключиха търговската сесия с понижения. Водещите индекси спаднаха, затваряйки на минус. Най-слабо представяне направи френският CAC 40, който отстъпи с 2.13% до 4329.68. DAX 30 и FTCE 100 спаднаха съответно с 1.71% и 1.5%. Euro Stoxx 50 поевтиня с 1.66% до 2991.94 пункта.

На Уолстрийт 5-седмичното рали приключи, след като водещите индекси записаха минимални повишения. Dow Jones нарасна с 0.08% до 17 515.73, S&P 500 се понижи с 0.04% до 2 035.94, а Nasdaq се покачи с 0.1%, достигайки 4 773.51.

Акциите започнаха с понижение седмицата след коментарите, които дойдоха от Фед, за възможно повишаване на основната лихва. Джеймс Булард, президент на Фед за Сейнт Луис, бе последният, който заяви, че очаква две повишения на лихвите през настоящата година.

При ценните книжа Yahoo реализираха покачване от 0.2%, а Staples поскъпнаха с около 7%.

Изтъргуваният обем ценни книжа възлиза на 6.2 млрд. при средно 8.0 млрд. за последните 20 дни.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10