Продажбите в долар/йена не спират, въпреки опасността от интервенция

 · Някои икономисти понижиха прогнозите си за БВП на САЩ през първото тримесечие

·  Японските власти може да се намесят, за да ограничат силата на йената

·  Петролът нарасна с над 4%, след като стана ясно, че производството в САЩ е намаляло

·  Златото получава подкрепа, независимо че настроенията са за покупки на рискови активи

Валутен пазар

След оповестяването на слаби данни за нивата на запасите в САЩ, доларът продължи да пада и беше продаван най-вече срещу високодоходните валути, по-специално срещу канадския долар. По този начин продължи покриването на къси позиции при канадската валута.

В същото време дългите позиции в йена се увеличиха, а макрофондовете продължават да продават усилено в долар/йена.

Европейските валути са стабилни, като еврото се търгува малко над нивата от 1,14 срещу зелените пари.

Лихви

Доходността нарасна слабо, докато рисковите активи бяха купувани, тъй като получиха подкрепа от силното поскъпване на петрола, стабилизацията на йената и положителните коментари на Фед за икономиката. Десетгодишните американски книжа прибавиха 3 базови пункта към доходността си и достигнаха 1,72%. В еврозоната обаче френските и германските книжа останаха почти без промяна.

Суровини

Златото продължава да получава силна подкрепа при текущите цени, независимо че настроенията са за покупки на рискови активи.

Базовите метали напреднаха като начело на растежа е никелът. Миналата седмица обаче медта отчете най-голям седмичен спад след януари.

Петролът беше най-големият печеливш и нарасна с над 4% след данни, показали намаление на производството в САЩ. Черното злато е близо до върховете от месец март и пред солидни нива на съпротива. За да продължи растежът, инвеститорите се нуждаят от нови аргументи.

Капиталови пазари

Капиталовите пазари се представиха добре в петък, благодарение на силните печалби на петрола. Енергийният сектор в САЩ разбираемо беше с най-голямо покачване. Акциите на банките също се подобриха, по-специално в Европа.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10