Петролът поевтинява след срещата в Доха

·  Черното злато стартира търговията със спад от 3 долара, след като на срещата в Доха не бе постигнато споразумение

 ·  Златото и среброто отчетоха ръст

 ·  Фондовите пазари приключиха петъчната търговия на червено

Валутни пазари

Доларът се понижи в края на миналата седмица спрямо повечето от основните валути. Основни причини за поевтинямането бяха предстоящата среща за петрола в Доха, както и слабите данни за прогнозното потребителско доверие на Мичиганския Университет. За април стойността е 89.7 като очакванията на икономистите бяха за ръст до 92.3.

Йената продължава да поскъпва срещу щатската валута, след като се покачи с над един процент, достигайки 107.94. От началото на годината японската валута е нараснала с малко над 10%.

Еврото успя да поскъпне с 0.2 на сто до 1.1305 след три дни на загуби.

Стоковите валути се понижиха, притиснати от спада при петрола. Австралийският долар поевтиня с 0.6 на сто до 0.7653. Канадският долар пък се понижи с 1.3%, достигайки 1.2970. Зоната около 1.3000 е първата сериозна съпротива пред двойката USD/CAD.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута срещу кошницата от шест основни валути спадна с 0.28% до 94.63 пункта.

Лихви

Доходността по лихвите се понижи в края на миналата седмица след слабите данни за потребителското доверие в САЩ.

2- годишната доходност намаля с 5.3 базисни точки до 0.713%. 10- годишните американски облигации спаднаха със 7.2 базисни точки до 1.72%. При европейските книжа понижението бе с около 4 базисни пункта.

Суровини

Златото и среброто завършиха търговията на положителна територия, след като нараснаха с над 0.7 на сто. Златото се възползва от слабостта на долара и успя да достигне 1238 долара за тройунция. Среброто пък се покачи до 16.25 долара.

Основните метали се понижиха въпреки понижението при доларовия индекс. Най-губеща бе медта, която поевтина с близо 1.4 на сто до 215 долара.

Петролът се понижи с почти 8% до 38 долара за барел, след като на провелата се среща в катарската столица Доха на 17 април основните производителки на петрол не успяха да договорят замразяване на добивите. От Саудитска Арабия – най-големият производител на петрол в ОПЕК, заявиха, че ще подкрепят замразяване на добивите, само ако и останалите страни, включително Иран, се съгласят. Ислямската република обаче заяви, че би предприела стъпка към замразяване на производството, едва когато достигне нивата на добив от преди налагането на санкциите. С отварянето на пазарите черното злато спадна с почти 3 долара до 37.60 за барел. Сорт Брент пък се понижи до 40.85 долара за барел.

Капиталови пазари

Фондовите пазари от двете страни на океана приключиха петъчната търговия на червено. Въпреки това водещите индекси в САЩ и Европа завършиха седмицата с повишение.

На Уолстрийт негативно влияние оказаха слабите данни за потребителското доверие. Акциите на компаниите от енергетиката се понижиха, притиснати от предстоящата петролна среща в катарската столица Доха. Акциите на Rio Tinto спаднаха с 0.5%, South32 с 1.8%, Anglo American с 1.7 на сто. Glencore се понижиха с 1.5%, а BHP Billiton с 0.2 на сто.

City Group изненада инвеститорите, публикувайки отчета за първото тримесечие на годината, според който печалбата на компанията е спаднала с по-малко от очакваното. В резултат ценните книжа на финансовата институция се повишиха с над 3%.

Бул Тренд Трейдър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10