Доларът нараства заради обезценката на петрола с 4%

·  Политиката на изчакване при лихвите е правилната според представител на Фед

·  Доларът скочи след спад на петрола с 4% и слаби данни за търговския баланс на Китай

·  Високо доходните валути продължават да падат. Австралийският долар слезе с 0.8%

Валутни пазари

Според председателя на Фед в Чикаго Чарлс Евънс, солидните икономически фундаменти в САЩ ще подкрепят растежа през 2016 до нива от 2.5%. Евънс обаче е на мнение, че сегашния подход на Фед на изчакване е правилната монетарна политика.

Спадът на петрола с над 4% и слаби данни за търговския баланс в Китай доведоха до растеж на щатската валута. Долар/йена вчера напредна след стенограмата на ЯЦБ, според която йената е прекалено волатилна и прекалено силна. Високо доходните валути продължиха да падат като австралийският долар слезе с 0.8% и затвори под 100-дневната пълзяща средна, която преминава през 0.7338. Зелените пари преминаха и през 50-дневната пълзяща средна срещу канадския долар на 1.2987. Убедителен пробив на нивата от 1.30 ще насочат двойката към 200-дневната пълзяща средна на 1.3371.

Европейските валути не бяха толкова волатилни и отчетоха минимални загуби срещу зелените пари.

Лихви

Доходността по лихвите вчера отчете умерени загуби. Американските лихви паднаха в рамките на рейнджа от петък заради поевтиняването на петрола. Доходността на десет годишните книжа слезе с 3 базови пункта до 1.752% при дъно в петък на 1.703%. Движенията при европейските облигации бяха слаби.

Суровини

Златото не беше пожалено и също падна с 2% срещу долара. Среброто продължава да консолидира след 15-месечния връх през миналата седмица. Фондовете затвориха през последните дни значителни дълги позиции в среброто и то е по-малко изложено на опасността от ликвидиране на позиции в сравнение със златото.

Базовите метали се натъкнаха на вълна от продажби при избягването на рискови покупки. Като допълнителен аргумент подействаха данни от Китай показали, че вноса на индустриални метали през април е намалял.

Петролът спадна, тъй като ветровете помогнаха за намаляване на пожарите близо до петролните находища в Алберта, Канадан. Влияние оказаха и слабите търговски данни от Китай.

Капиталови пазари

Американските индекси се колебаеха и отчетоха различни резултати. Стандард енд Пуърс затвори с растеж от 0.1%.

Европейските капиталови пазари отчетоха печалби за втори пореден ден.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10