Ясен Танев: Съсипаха го това машинно гласуване

Снимка: Ани Петрова

Съсипаха го това машинно гласуване, заяви пред БНР IT експертът Ясен Танев.

 „Това е систематичен процес по изключването на машините от всякаква логика за автоматизация. Първо машината престана да бъде кутия за електронните бюлетини и се превърна в печатарка. След това за да не се налага да броим колко е машинният и хартиеният вот, защото може да се окаже, че хората харесват повече да гласуват с машини, казаха, че ще се пише една таблица. Съдът върна текста, ЦИК реши да не обжалва. Това се превърна в тема за дисертация за политически науки“, коментира той в предаването „Хоризонт до обед“.

Танев подчерта, че в публикуваното задание към изпълнителя липсват 2 изречения, свързани с края на изборния ден и издаването на протокол, който показва как се е гласувало. Според него така машината вече не е нищо повече от „принтер“:

„Защо ЦИК са изтрили тези 2 реда? Защо искат съществуващият софтуер да бъде модифициран и това да отпадне? Защото не искат да може да се проверят разписките в кутията за разписки на машината или защото не искат да дадат възможност комисията да работи по-лесно, да погледне разписката и да препише цифрите? Може би идеята е, че искат само да се брои и да няма друга референция. Машините се изтриват като субект, те се превръщат в химикалки. Ние вече нямаме машинно гласуване в България“.

Имаше предложение в ЦИК за закупуване на 12 хил. калкулатора, подчерта с ирония IT експертът. Ситуацията е абсурдна, смята той:

Не може за 1 месец да направите нещо качествено. И да го направят, „Информационно обслужване“ трябва да получат наградата за "IT компания на годината". Това означава, че трябва да бъде бързо, качествено, киберсигурно, да обучат хората и това да е приложимо. Аз им пожелавам успех, защото това би било световна новина“.

Експертът призова ЦИК следващия път да не започват да си вършат работата 1 месец преди изборите, защото това е орган, който работи целогодишно. Според него „Информационно обслужване“ е под най-голям риск в момента.

Ако ги е страх от машинното гласуване, по-добре да го махнат, за да спестят едни милиони“, изказа мнението си той.

Имаме много лоши практики, каза още той и добави:

„Знам, че в ЦИК има хора, които разбират как нещата могат да бъдат направени. Онова, което не мога да разбера, е защо като се съберат заедно не излизат с решение или може би като не излезеш с решение е удобно, защото не могат да ти търсят отговорност. Най-вероятно кашата се получава от това, че от една страна не искат да се поема отговорност, от друга страна – че за да се покаже ангажираност сме се пренавили“.

За електронното управление Ясен Танев каза, че го има, но не винаги може да се намери лесно:

„И обществото, и държавната администрация са разделени на две групи. Едната група са хората, които искат да се върви към електронно управление и намаляване на административната тежест, за да може да се случват нещата по-лесно и да ни остане време да се занимаваме с ефективна дейност. От другата страна и в държавната администрация, и сред населението са онази група от хора, които казват „Нека си остане хартията, аз на компютърджии не вярвам“. Това е голямата битка в обществото и в държавната администрация – прогресивните сили и групи от хора и тези, които са свикнали да живеят в миналото и се доверяват на статуквото“.

Той е категоричен, че за да може да има дигитализация, то тя трябва да бъде разбрана. По думите му това е ролята на общностите, които трябва да разказват и обясняват. Според него електронизацията трябва да е систематичен процес и парите, които се харчат, да бъдат управлявани правилно.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11