Дискусия на кандидати за евродепутати и млади хора в София

| Репортаж
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк
Снимка: Виктория Петрова

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София. 

Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима кандидати за депутати в Европейския парламент от различни политически сили – Андрей Ковачев, Илхан Кючюк, Стефан Тафров и Борислав Сандов.

Реалността в нашия глобализиращ се е, че мирът не е даденост. Това заяви Андрей Ковачев, три пъти евродепутат в групата на Европейската народна партия, издигнат от ГЕРБ.

"Европейският съюз е мирен съюз. Ние не сме военолюбци, както някои искат да представят европейските държави".

Според него, когато има война в Украйна и когато светът е толкова нестабилен Европейската икономика трябва да се ориентира към консолидиране на отбранителния сектор и по-силен стълб на НАТО в Европа.

Европейската народна партия е на мнение, че сигурността на външните граници и намаляването на нерегламентирано преминаване в Европейския съюз трябва да се осъществи чрез изграждане и поддръжка на инсталации по външните граници, както и изнасянето им в други страни - извън Съюза.

"Тройно увеличаване на "Фронтекс" и по-бързи процедури за решение дали някой, който иска да получи зашита, има право на това". 

Темата за сигурността е първи и основен приоритет за бившия посланик на България в Обединеното кралство, Франция, Италия и ООН Стефан Тафров, който е кандидат за евродепутат от “Продължаваме промяната – Демократична България". Тафров е на мнение, че на България ще ѝ се наложи да харчи повече пари за отбрана.

Ако бъде избран за евродепутат, Стефан Тафров ще стане част от Европейската народна партия, затова и възгледите му за сигурността на Европа са в съгласие с манифеста на партията.

Друг много съществен проблем пред сигурността на Евросъюза е дезинформацията. Това заяви Илхан Кючюк от европейската либерална партия "Обнови Европа". Дезинформация, която се създава от някои политици, които употребяват изрази като "Брюксел диктува" и "зелен фундаментализъм", които подбуждат реактивни настроения срещу ЛГБТ общността, подчерта той.

Кючюк смята, че европейските институции имат нужда от промяна.

За бившия министър на околната среда и водите и водач на листата на "Зелено движение" за евровота Борислав Сандов глобалните кризи са най-голямото предизвикателство пред Европа.

В дискусията той засегна и други важни приоритети, върху които Европейският съюз трябва да работи - това са развитие на регионите – от Европа на държавите, към Европа на регионите и гарантиране на мира в Европа чрез разширяването на Европейския съюз.

Репортаж на Виктория Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия те ще бъдат 118, в Германия – 103, в Испания – 64, в САЩ – 55, в Италия..

публикувано на 18.05.24 в 17:10

Дискусия по "Хоризонт": Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България?

Европа на кръстопът: Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България? Това е темата на първата безплатна дискусия по програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Дискусията е за лидери на партии и съпредседатели на коалиции или водачи на листи от извънпарламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно..

публикувано на 18.05.24 в 10:05

Общо 769 секции в 60 държави ще има на вота на 9 юни

Общо 769 секции в 60 държави ще се разкрият за изборите "две в едно“ на 9 юни.  ЦИК определи местата в чужбина и броят на секциите в тях. Най много секции ще има в Турция – 166, Във Великобритания те ще са 118, а в Германия - 103 секции. В съседна Гърция са определени 28 секции, включително в курортите в близост до границата с България и..

публикувано на 17.05.24 в 20:38

ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

ЦИК определи с решение местата и броят на секциите, които ще се разкрият в чужбина за изборите на 9 юни. Взета е предвид цялата постъпила информация за подадени заявления, както и решението с което ЦИК вече разкри служебни секции в  посолства, консулства и места, на които на предходни избори са гласували не по малко от 100 избиратели. Взети..

публикувано на 17.05.24 в 17:58

Диспут по програма "Христо Ботев": Европейски политики за култура и модели на финансиране

Три часа представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите за Европейски парламент, ще дискутират по темата: "Европейски политики за култура и модели на финансиране" по програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. В безплатния диспут, който ще е в три части, участват: Част - 1-ва: КП НИЕ ГРАЖДАНИТЕ..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Първият безплатен диспут по програма "Хоризонт" на БНР

"Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси – Шенген, еврозона, енергийна сигурност, земеделски политики". Това е темата на първия безплатен диспут по програма "Хоризонт" на Българското национално радио, който е за кампанията за европейски парламент и изборите 2 в 1, насрочени на 9 юни. Той е за участниците от първата четвърт в..

публикувано на 15.05.24 в 14:00

Младите европейци са оптимисти за ЕС и възнамеряват да гласуват

64% от младите европейци възнамеряват да гласуват на изборите за Европейски парламент. Това сочат данни от ново проучване на " Евробарометър ", което показва активното участие на младите хора в гражданския и демократичния живот преди предстоящите европейски избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни в различните държави от Еврпейския съюз...

публикувано на 15.05.24 в 10:25

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на..

публикувано на 15.05.24 в 09:19

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни  в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културноинформационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не отбелязвали с X в квадратчето на бюлетината, а с кръгче, каквото е правилото при гласуване в Сърбия. И на..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Стефан Манов

Стефан Манов: За момента изборите стоят малко далеч от сънародниците ни в чужбина

" Като че ли за момента изборите стоят малко далеч. Може би и рутината след толкова поредни избори относно техническата организация прави така, че хората са спокойни. Утвърдихме механизма на т.нар. автоматични секции, нещата са планируеми, организирани своевременно. Едни добри текстове, като ги оставихме да поработят няколко години, виждаме как..

публикувано на 13.05.24 в 10:31