"ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости"

Ангел Петров: Няма план за машинното гласуване! Нужно е ново доверено изграждане

Законът залага срокове, с които може се оправдае отмяна на машинното гласуване, предупреди бившият главен секретар на МЕУ

| Интервю
Ангел Петров
Снимка: Таня Милушева

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина ще бъде инсталирана с един и същи софтуер.

Това каза пред БНР Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление.

Удостоверяването на съответствие е с техническите спецификации, залагани от ЦИК за съответния вид избори – към апаратната и програмна част на машините, която е различна за всеки един избор, поясни той.

"Трябва да се убедим, че всичко, което е задала ЦИК като изисквания какво трябва да прави тази машина, тя го прави."

В предаването "Преди всички" Петров изрази резерви относно прозрачността на подготовката на машините за вота 2 в 1, като засегна темата за методиката и неяснотата какви становища са постъпили по време на общественото обсъждане.

"Интересното е, че тази секция - "Избори", ту се появява, ту изчезва. Дори някъде в ъгъла на страничката, някъде да е забутана тази таблица, винаги досега сме правили събитие – казвали сме какво ново има в тази методика и сме обяснявали и мотивирали защо. В момента има мотиви към методиката и в мотивите много ясно е обяснено какво е променено в методиката, но това е преди общественото обсъждане."

Снимка: Ани Петрова

В 60-дневната хронограма на ЦИК няма изричен срок за удостоверяването на машините, уточни експертът. Законотворецът обаче е поставил в закона практически невъзможен за реализация срок от 20 работни дни, в който от момента на получаване на техническите устройства за гласуване три институции трябва да удостоверят машините. Масовата практика в изборите до момента сочи, че това е неизпълнимо, обясни Петров.

Този срок може да бъде използван като оправдание да отменим машинното гласуване, подчерта Ангел Петров. Според него фиксацията в този срок дава възможност за прехвърляне на отговорност от една институция на друга.

Бившият главен секретар на МЕУ критикува "пълната липса на публичност от страна на МЕУ и неяснотата по какъв път се е тръгнало, за да се удостоверят тези машини".

ЦИК трябва да утвърди план за изборите с машинно гласуване, коментира Ангел Петров. По думите му, в този план се разписва т.нар. доверено изграждане и такъв план още не е качен, алармира още експертът. Той е категоричен, че трябва да има ново доверено изграждане. ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости – това е основна част от процеса на удостоверяване, посочи Петров.

"В момента е създадена възможност софтуерът, който е използван на местните избори, без каквото и да е удостоверяване, да се използва за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание. Което означава, че ако не видим плана за машинно гласуване, само можем да гадаем дали ЦИК би поискала наново да прави доверено изграждане. За мен е изключително чудно какво удостоверяване правим, ако нямаме стъпките, етапите. Не знаем  какво е планирано и никой не ни казва какво е планирано", обобщи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Бончева

ЦИК не предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са . Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и обясни: "Първо ни изпратиха празен диск, а след това - флашка, но в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя..

публикувано на 31.05.24 в 14:27
Атанас Радев

Атанас Радев: Парадоксално е, че имаме този конфликт между българин и европеец

Не знам защо у нас имаме този конфликт между българин и европеец, което е парадоксално .  Това каза пред БНР политологът Атанас Радев, председател на Националния младежки форум, и уточни: "Възприемаме всичко, което идва от Европейския съюз, а забравяме за нашата собствена идентичност. Защото нашата идентичност допринася за ЕС ". Според..

публикувано на 30.05.24 в 17:37

Кампанията като сентенция: "Доброто име е по-ценно от богатството. Позорът е по-дълъг от живота"

" Доброто име е по-ценно от богатството. Позорът е по-дълъг от живота ". Тази английска сентенция цитира в началото на коментара си пред БНР за предизборната кампания журналистката и ПР експерт Цветелина Узунова . Според нея  партиите говорят най-вече на твърдите ядра от избиратели . По думите ѝ в кампания, която протича преди изборите на 9 юни..

публикувано на 30.05.24 в 13:46
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Вече гледаме много по-реалистично на ЕС

Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия "Между редовете: усещането да си европеец". Тя ще се проведе в литературен клуб "Перото" и ще започне в 18 часа. В навечерието на европейските избори ще бъдат разгледани въпросите, свързани с усещането за европейска идентичност на българите, приемането и тълкуването на европейските..

публикувано на 30.05.24 в 08:00
Янко Радунчев, председател на 17 РИК

Недомислиците в Изборния кодекс създават сериозни проблеми

11 машини с демо версия са предоставени на 17-та РИК Пловдив област и са на разположение  на избирателите, които желаят да се обучат да работят с машина. До 6 юни машините ще бъдат по график във всичките 17 общини в Пловдивска област. Графикът  е на интернет страниците на общините. Това съобщи пред Радио Пловдив председателят на 17-та РИК  Янко..

публикувано на 29.05.24 в 08:55
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Фиксацията върху технологията за гласуване е вредна

"Приветстваме повечето прозрачност, която Министерството на електронното управление и всички, замесени в процеса, се стремят да има. Тя е нужна. При важен процес като изборите, колкото повече прозрачност и колкото по-малко информационен вакуум има, толкова по-малко несигурност има ". Това коментира пред БНР Никола Тулечки от "Данни за..

публикувано на 28.05.24 в 09:42
Цветелина Пенева

Цветелина Пенева: Времето е достатъчно, за да се организират избори с машини

На предстоящите избори машинен вот ще има . Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.  Тя напомни, че вече приключи процедурата по удостоверяване на съответствието на машините. Това се прави, за да се гарантира максимална степен на прозрачност и че всичко, което се случва с машинното гласуване, е добре..

публикувано на 27.05.24 в 09:00
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Европейската тема остава на заден план в кампанията

Липсата на въображение е характерна и за тази предизборна кампания. Формациите използват добре познати послания, опитват се да радикализират говоренето срещу останалите. Идеята им е да локализират образа на врага. По този начин се заобикаля въпросът защо избирателите трябва да гласуват, а се акцентира върху това защо другият не трябва да..

публикувано на 24.05.24 в 19:04
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Изборите са пълни с изненада

" Тези избори ще бъдат изненадващи, защото е много трудно да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват. Това прави прогнозните резултати доста несигурни. Каква ще е подредбата, с изключение на първия, не е ясно. Каквото ние направим на 9-и юни, това ще бъде резултатът . И това твърдение сега е по-вярно от всеки друг път. Това прави..

публикувано на 23.05.24 в 17:32

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция , каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. "Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика . Има огромен дефицит в това..

публикувано на 23.05.24 в 14:01