Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

Снимка: Личен архив

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов. 

"Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме едни ентусиазирани ръкопляскания, някои от партиите пълнеха зали главно с актив на партията, което създаваше и заблудата, че това са срещи с хората, но аз примерно никъде не видях микрофони по пътеките в тия зали за някаква обратна връзка - политиците да чуят хората какво искат и какво търсят, защото всъщност, ако се върнем към първопричините за изборите, изборите са точно времето, в което от долу нагоре може да се чуе някакъв трафик на разговор, т.е. да се чуе какво хората наистина искат, какво наистина ги вълнува."

Според Румян Русинов,  не се повдигат теми които са важни. По думите му, Шенген и еврото не са вълнуващ  разказ за хората. Посочи цената на труда като примерите за това, от което те наистина се интересуват, което предопределя и тревожно ниската избирателна активност.

"Активността, избирателната стана тревожно ниска, опасно ниска, под 40 %. Когато имате такава ниска активност, това означава няколко неща. Това означава първо ниска легитимност на бъдещата власт. Това означава , че няма да е демокрация, защото демокрация не може без демоса, без народа, без хората. Ако хората не гласуват, тя е за хората."

Ниската избирателна активност не е безобидна, но това се пренебрегва, коментира политологът.

"Това е проблем, включително и за политическия елит. Освен ниска легитимност, това означава, че народът и политиците стоят с гръб един към друг.  Те са отчуждили едни от друг. Дори по време на изборите политиците не отиват при народа да говорят с него, да го питат какво иска, а  пък народът от своя страна също е загърбил политиците и не отива да гласува."

Ниската избирателна активност води до ниска легитимност на така наречените победители, а тя вече има и практическо измерение в липсата на стабилно управление, коментира Румян Русинов. 

"Когато имаме ниска избирателна активност, партията, която ще управлява, първата политическа сила, колко гласа има? Около 600 000 гласа. До сега, до преди няколко години винаги управляващата партия получаваше солидна подкрепа от милион, два милиона даже понякога, което означава, че наистина преобладаващата част от народа дава доверието си на тази партия да управлява страната и по някакъв начин има стабилна подкрепа, на която да разчита. Сега какво виждаме? Виждаме това масово разочарование, което води до ниска избирателна активност, ниски резултати и съответно какво се оказва  на практика? Оказва се, че тази партия, която е първа и има около 600 000 гласа, няма възможност да управлява. На нея ѝ се налага да сключва коалиции, включително и безпринципни, с други партии, срещу които е прокламирала през цялото време на предизборната кампания, срещу които се е борела, т.е. тя още от самото начало лъже избирателите. По време на избирателната кампания казва да, нашите основни противници са тези, но след кампанията казва, да , ние ще се коалираме с тях...Хората трябва да отидат и да гласуват, защото на този парламент, който ще бъде избран, му трябва много по-висока степен на легитимност - над 50%, за да може да се състави стабилно управление  ида има стабилно правителство."

По повод акциите срещу така наречения "купен вот", които се провеждат преди избори, Румян Русинов коментира, че те обикновено се насочват към посредниците, а не към поръчителите. Това остава съмнение за една показност и кампанийност, за отстраняване на конкуренти при купуване на гласове, а не за борба с купуването на гласове.

Видинчани отбягват до говорят за предстоящите избори, показа анкета на Радио Видин.

"Въобще не ги слушам политиците. Когато чуя, че говорят, изключвам. Избори  след избори и нищо."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30