"Парите вече са раздадени и е късно за активни действия на МВР"

Гражданско сдружение ще наблюдава изборите в рискови секции чрез ИИ

Александър Стоянов: Ясно ще видим в коя секция какво влияние е имало и от коя партия

| Интервю
Александър Стоянов
Снимка: БТА

"Демократичен център" е гражданска инициатива, която ще се бори за повече доверие между гражданите и институциите. На предстоящия вот сдружението ще се стреми да се освети с по-различен подход – чрез изкуствен интелект, изборния процес и нарушенията в него.

Чрез ИИ ще се наблюдава процесът в рискови секции и видеозаснемането, уточни за БНР Александър Стоянов, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и  бивш началник на кабинета на вицепремиера по обществен ред и сигурност.

На специална платформа ще се приемат сигнали, които ще се обработват и препращат към съответните институции, като ще се проследява пътят на тези сигнали. Сигналите може да бъдат и анонимни.

"В момента дори нямаме омбудсман. Гражданите няма към кого да изпращат сигнали", подчерта Стоянов.

Манипулираният вот оказва изключително голямо влияние върху цялата политическа система, коментира той в предаването "Преди всички".

Има пресилена активност на институциите относно купения и контролирания вот, смята Стоянов. По думите му, намират се списъци и тефтери, които не са толкова интересни и се показват "хора по потници", докато лица, които се занимават с купен вот, имат и друга престъпна дейност и са с изключително влияние в престъпния свят. На част от тях делата продължават да стоят на трупчета и те продължават дейността си необезпокоявано. На този престъпен контингент трябва да се обърне внимание, посочи в анализа си Александър Стоянов.

След края на изборния ден ще бъде изключително интересно да се съпоставят данните за конкретни изборни секции спрямо предишни и по-предишни избори, заяви бившият заместник-министър на регионалното развитие.

"Цифрите няма да лъжат. Достатъчно ясно ще видим в коя секция какво влияние е имало и от коя партия."

Парите вече са раздадени и е късно за активни действия. МВР добре знае кои са рисковите секции, отбеляза още Стоянов.

"Тази работа вече е закъсняла. Преди месец, месец и половина трябваше да започнат тези акции, дори по-рано. Насочените усилия към купения вот – ефектът няма да бъде очакваният от обществото."

Стоянов изрази и опасения за "вторична манипулация" при преброяването на гласовете.

"Предстоят интересни анализи, които ще предоставим на обществото."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
София Владимирова

София Владимирова: Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови

Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови . Тази дума няма място в разговора за медиите. Думата е доверие. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието . Това мнение изрази пред БНР София Владимирова, бивш член на СЕМ и бивш председател на медийния регулатор, след приключилия конкурс за генерален..

публикувано на 18.10.24 в 10:15

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 11:00
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Как изглежда планът за управлението е липсващата тема

Единственото, което се търси в момента, е план за излизане от тази ситуация, а това е единственото, което не се предлага . Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет. "Вече голяма част от сблъсъците са известни, голяма част от основните лица в конфронтацията (между политическите формации - б.р.) са..

публикувано на 16.10.24 в 17:24
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите , което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите .  С тази констатация започна коментара си пред БНР  финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен..

публикувано на 16.10.24 в 13:11
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Партиите трябва да носят отговорност за това, което правят по време на избори

Политическите партии трябва да започнат да носят отговорност за това, което правят по време на избори . Това каза пред БНР Даниел Стефанов, политолог и експерт по изборни системи, който беше част от форум, провел се днес в София, на който се дискутира състоянието на изборния процес.  Стефанов добави, че институциите трябва да започнат да..

публикувано на 15.10.24 в 17:30
Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Има вероятност да се получи нещо по-стабилно от ротационния кабинет

Активността на тези избори ще бъде ниска . С тази прогноза започна коментара си пред БНР политологът проф. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Обяснението е много просто. Това са поредните избори, няма нови партии - това е естествено, откъде да се появят, след като трябва да се..

публикувано на 14.10.24 в 16:51
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Генезисът на търговията с гласове е в нерешените проблеми на България

Генезисът на купуването и продаването на гласове се крие във всички нерешени проблеми на България , а те са няколко и МВР не може да се справи с това, защото "лекува" последствията .  Коментара направи пред БНР журналистката и политически наблюдател Емилия Милчева и добави: "Знаем как с отписване на дългове и чрез търговци на дрога се влияе за..

публикувано на 10.10.24 в 17:32
проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Българската политическа система е фарс!

З ащо хората трябва да гласуват? Всяко действие трябва да има цел. Не може да участвате в действие, от което нямате полза. Българският среден избирател не вижда никаква полза. Така коментира очакваната избирателна активност юристът и социолог проф. Иво Христов в интервю пред БНР. "Колкото и да го агитиране, а тя агитацията е доста..

публикувано на 10.10.24 в 13:45
Атанас Радев

Атанас Радев: Никой не иска горещия картоф и да носи ясна политическа отговорност

" Никой не иска да вземе горещия картоф в себе си и да носи ясната политическа отговорност за състоянието на страната ".  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев - председател на Националния младежки форум. Той се надява в новия кабинет да има ясни приоритети за управление. Според него въпросът не е само да има кабинет - въпросът е да..

публикувано на 10.10.24 в 08:29