За изборите СДВР съдейства на граждани без лични документи

Снимка: БГНЕС

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за народни представители за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., съобщават от МВР.

  • В изпълнение на нормативните разпоредби, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  • При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение, е необходимо:

  •  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ в дните от 21 октомври до 26 октомври 2024 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 27 октомври 2024 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 26.10.2024 г. (събота) и на 27.10.2024 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР;
  •  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
  • В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Издаденият документ е да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден 27 октомври т.г.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключиха обученията за членовете на СИК в Стара Загора

Обученията на Секционните избирателни комисии в Стара Загора приключиха. Тази вечер последно ще се проведе обучение в Казанлък, съобщи в ефира на Радио Стара Загора Теодора Крумова, председател на РИК – Стара Загора. Няма нови елементи, допълни тя и припомни, че една от най-честите грешки са технически. Протоколът е същият и е максимално улеснен...

публикувано на 21.10.24 в 20:56

Полицията в Монтана проверява сигнал за нарушение, свързано с изборите на 27 октомври

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите парламентарни избори. При специализирана акция днес на територията на областта е задържано едно лице и е издирено едно, обявено за общодържавно издирване Това е третата полицейска операция в Монтанско за последните две седмици за предотвратяване на престъпления,..

публикувано на 21.10.24 в 20:51

Членове на СИК в Болярово преминаха обучение

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), които ще работят в изборните помещения на територията на община Болярово, преминаха предварително обучение в залата на НЧ "Възраждане" в град Болярово, съобщи секретарят на Общината Мария Чанева.  Назначените секционни избирателни комисии на територията на общината са 21 редовни и една подвижна секция...

публикувано на 21.10.24 в 20:38

В Благоевград пристигнаха бюлетините за вота на 27 октомври

300 хиляди хартиени бюлетини пристигнаха в Благоевград. На лице са и изборните книжа, както и ролките за машинното гласуване. РИК – Благоевград, съвместно с Областната администрация и Полицията е създала необходимите условия за разпределението на бюлетините по общини, увери председателят Мартин Бусаров. Предизборната обстановка преди вота на..

публикувано на 21.10.24 в 20:32

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21

166 хиляди бюлетини пристигнаха в Сливен

166 хиляди бюлетини за предсрочните парламентарни избори в неделя пристигнаха в Сливен този следобед.  Под засилена охрана от полиция и жандармерия бюлетините бяха разпределени към четирите общини в областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Те бяха предадени на общините от служители на областна администрация, които по-рано днес..

публикувано на 21.10.24 в 16:10

Доставиха бюлетините и книжата за изборите в 10 МИР-Кюстендил

124 000 бюлетини и книжата за изборите в 10 МИР-Кюстендил бяха доставени днес. Броят на избирателите по постоянен адрес по предварителни избирателни списъци в региона е 126 479, обяви областният управител инж.Александър Пандурски. От тях с двойно гражданство са около 15 хиляди. От Областната администрация обясниха, че бюлетините ще се..

публикувано на 21.10.24 в 16:00

Бургас и Варна с най-много сигнали за нарушаване на изборното законодателство

Бургас и Варна са градовете с най-много подадени сигнали за нарушаването на изборното законодателство. Това съобщиха от МВР. До момента 37 души са задържани при операции на полицията. "До момента на територията на цялата страна са проведени общо 193 спецоперации, при които са задържани 37 души. В този час полицейски действия текат в областите..

публикувано на 21.10.24 в 11:58

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43

Проверете дали сте в списъците на Община Търговище

Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна секция изтича днес за цялата страна. В община Търговище до момента желание да упражнят вота си в подвижна урна са заявили 31 граждани с трайни увреждания.  Вече изтече срокът за подаване на заявления за отстраняване на грешки в избирателните списъци. Всеки може да провери дали е..

публикувано на 21.10.24 в 08:15