Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Бъдещето на Европа е в ръцете на гражданите днес

Снимка: Радио Видин

Конференцията за бъдещето на Европа е уникален шанс за европейците да укрепят своята демокрация и да помогнат за оформянето на ЕС на утрешния ден. Хората, които са избрани да участват в събитието, не се страхуват да мечтаят как Европа да стане по-зелена, по-безопасна и по-справедлива. 800 граждани на Евросъюза обсъдиха през октомври идеи за всичко - от здравеопазване до цифровизация, през икономика до европейски ценности. Кои обаче са хората, които участват в Конференцията за бъдещето на Европа и чувстват ли се като архитекти на бъдещата Европа?

Десислава Симеонова от Перник признава, че никога не е мислила, че ще има възможност да представи мнението си на обикновен гражданин в сградата на парламента в Страсбург:

"Това е супер възможност, така че се радвам, че съм тук и че ми се случи това нещо в живота. Първоначално си задаваш въпросите "Защо аз?", "Какво ще кажа?". Аз съм обикновен гражданин. Нямам кой знае какви позиции или познания по политически въпроси, но пък точно това е идеята, доколкото разбирам. Това е идеята на тази конференция да се чуе мнението на обикновените граждани от всички точки на Европейския съюз. Силно се надявам това да е начин, по който да чуят мнението на обикновените хора от различните точки, за да се стигне до промяна. Дано да стане! Поне да бъдат чути хората и върху това, което те кажат да се изгради някаква основа за бъдещи промени. Какво искам да се промени ли? Искам да се промени точно стандарта ни на живот. То няма да стане от днес за утре..."


Красимир Златинов е един от активните участници в работата на Конференцията на Европа. Той е на 28 години и работи в банка, казва, че се чувства на място в парламента в Страсбург:

"Всички ние се чувстваме като едно голямо сплотено семейство. Изключително добре сме приети българите. Мисля, че трябва да се чувстваме повече европейци. Искам Европейският съюз да бъде по- укрепен, по отношение на армия, която да защитава Европейския съюз. Искам просперитет да има в България, младите хора да остават, да не заминават за чуждите държави. Да не изтичат мозъците, което е изключителен проблем. Разговаряхме с госпожа Федерика Могерини. Тя говореше по отношение на натиска от великите сили като Китай и Щатите. Спомена и факта, че Европейският съюз реално няма армия, която да ни отбранява. Това е от изключително значение да го имаме, като цяло, за да можем да просперираме като съюз, да се браним, да имаме собствена отбранителна система, да имаме собствена индустрия, която да произвежда, да не разчитаме на индустрията на Китай. Това е изключително важно за нас, тъй като ние биваме по един или друг начин зависими от тях. Надяваме се нещата, които обсъждаме в момента, да бъдат взети предвид." 

Николета Буса е от съседна Румъния, тя също има визия за бъдещето на Европа, свързана с мигрантите, здравеопазването и образованието:

"Тук съм, защото се надявам, че мога да направя света по-добър. Мисля, че ще имам хубави идеи. Като например за миграцията, трябва да имаме по-лесна интеграция на това население в нашите страни. Трябва да има нещо като курсове. Те трябва да се научат да правят много неща, за да могат да станат електротехници, пекари. Трябват им такива квалификации след като пристигнат в нашите страни, да могат да учат и да вземат дипломи, за да работят. Мисля, че е много важно за нашите страни да имат нова перспектива за икономическите неща, нова еволюция. Аз съм от Румъния. Понякога икономическата еволюция в Румъния не е много страхотна. Може би, ако децентрализираме някои системи ще е по-добре и икономиката ни може да прогресира. Неща като здравната система. Може би, ако се децентрализира, можем да имаме същите надежди, като хората в Германия. Да можем като отидем в Германия и да имаме по-лесен достъп до здравната система. Тези системи трябва да са улеснени, защото не знам как е в България, но румънците не знаят как да отидат за лечение в Германия. За образованието, нямаме достатъчно практика. Например в Австрия имат практика за инженери още в първата година. В Румъния не правим това. Това не е добре за нас, не е добре и за Европа."

Евродепутатът Ги Ферховстад вярва във възможностите на гражданите да променят и смята, че Евросъюзът ще е силен, когато е единен:

"Всички знаят ,че в утрешния свят с Китай, Русия и Америка само истинска интегрирана Европа има шанс да изиграе роля. Така че аз мисля и моето усещане с това, което чувате тук, с граждани, това е ценност, която е добре осъзната. И това са случайно избрани хора, които през 95 процента от времето никога не са правили такова упражнение. И стигат до заключения на този етап. Много очевидни заключения.  Въпросът е, че не сме способни и сега да го трансформираме в реалност .Техните желания, техните препоръки, техните предложения. В първа фаза сме и това, което правим в първа фаза, правихме го 4 пъти, е само да дефинираме идеите, които гражданите искат да обсъждат през втора и трета фаза. Така те стесниха полето на своите дискусии до 15 максимум 20 точки в своята област. Много съм нетърпелив да разбера, какво всички те предлагат във втора фаза и със сигурност към какво заключение ще стигнат в трета фаза, защото това ще бъде основа за дискусията в пленарната зала на Конференцията. Не искаме пленарното заседание на Конференцията да е чисто вътрешнополитическа дискусия. Искаме активно участие на гражданите." 

През ноември гражданите ще продължат да избистрят идеите си онлайн и ще финализират предложенията си през декември и януари. През пролетта Конференцията ще представи своите препоръки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20