От Бургас започна кампанията на БТА:

Да чуем "Български гласове за Европа"

С видеопослания се включиха българските евродепутати в Конференцията за бъдещето на Европа

Да чуем „Български гласове за Европа“. Под този надслов от Бургас тръгна инициативата на БТА, която събира българските виждания каква да бъде Европа през 2050 година. С видеопослания от Брюксел в срещата се включиха и българските евродепутати, част от инициативата Конференция за бъдещето на Европа.

Търсенето на отговорите на ключови въпроси с участието на гражданите ще засили доверието и легитимността на европейската демокрацията, смята Ева Майдел от ГЕРБ и групата на Европейската народна партия:

„Искаме да разберем дали искаме повече координация в здравеопазването и под каква форма тя да се случва, искаме ли преход към природощадяща икономика и каква цена сме готови да платим, желаем ли да имаме обща охрана на европейските външни граници. Смятам, че всички тези отговори събрани заедно, сумата от отговорите на тези и подобни въпроси за всеки едни сектор, могат да ни дадат отговор на въпроса какво бъдеще за Европа си представяме и как можем реално да го случим.“

Във време на промени Конференцията за бъдещето на Европа дава възможност на европейците да изразят очакванията си, коментира Илхан Кючюк от ДПС и партия „Алианс на либералите и демократите за Европа, който цитира мисълта на Чарлс Дарвин: „Оцеляват не най-силните, а тези, които се приспособяват към промените":

Конференцията трябва да разгледа ключови институционални въпроси като прекия избор на председателя на комисията, възможността за транснационални листи или начина на взимане на решения в ЕС и да засегне ключови европейски политики като изменението на климата, цифровата трансформация, насърчаването на европейските и културни ценности.“

Важен, но подценяван в България процес-така конференцията определи Ангел Джамбазки. Той подчерта, че представата на ВМРО и европейските консерватори за визията на бъдеща Европа е различна:

„Една Европа на нациите и националните държави, една Европа, която трябва да бъде по-малко бюрократична, по-малко намесваща се в чувствителни сфери на обществения живот, каквито са образованието, религията и семейството.“

В рамките на дискусията бяха развити тези и отправени предложения в областта на правосъдието, образованието, екологията, културното наследство. Инициативата продължава в още 18 български града.

„Гражданите са едната част, но европейските лидери и останалите институции също обсъждат и изготвят становища за формулирането на препоръките в окончателния доклад на конференцията за бъдещето на Европа“, посочи ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

Пленарното заседание, което ще го одобри, включва 104 представители на ЕП, 104 от националните парламенти, има представители на ЕК, Съветът на министрите, местните власти, икономически и синдикални организации. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

#РестартирайЕвропа

#КонференцияЕвропа



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20