ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Доц. А. Христова: Видяхме твърде много пробойни по време на изборите

Снимка: БГНЕС

Kогато човек е изправен пред две алтернативи, които взаимно се отричат, от една страна, да изброяваш нещо и да смяташ, че то е положително, като например да има електронно гласуване. 

Или от другата страна – да виждаш референдум, който не може да бъде контролиран електронно, да виждаш кметове, които вършат много неща за своите градове, но в същото време точно толкова и повече вършат за самите себе си и това излиза пред обществото, пред медиите. Това води до ниска избирателна активност

Това обяви в интервю за Радио Пловдив психологът доц. Антоанета Христова.  

По думите ѝ човек си казва какво да направи. Обикновено в такава ситуация хората не действат.

Аз в един момент до такава степен се бях отчаяла през последните два месеца преди изборите, че бях почнала да прогнозирам нормална активност, защото впечатлението ми е, че сме резистентни към негативните елементи, някак си привикнахме към тях и започнахме да се справяме и да приемаме минимума, който може да ни се предложи като норма, каза още доц. Христова.

Тя коментира и профила на новия кандидат-кмет и на кметовете, които българите си избраха на първи тур.

Профилът на новия кмет е човек, който вече е управлявал един или два мандата, или повече, човек, който е от управляващата партия, обикновено хора, които изглеждат бизнес добре ориентирани, но в същото време хора, които са добре ориентирани и по отношение управлението на града и използването на ресурсите по самите себе си, обясни психологът. Според нея са се видели твърде много пробойни, за да може управляващите в момента да са напълно щастливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!