Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хендмейд фестивал Код: Есен – празник на ръчното творчество и красотата

БНР Новини

Ръчно изработени бижута, дрехи и чанти уникати от естествени материали, изящни аксесоари за дома, пъстри играчки, майсторски плетива. Това са част от изделията, които бяха представени на поредното издание на вече традиционния фестивал за ръчно творчество, който се провежда в НДК. Този път името на фестивала беше Код Есен и както винаги досега посетителите му се наситиха с красотата, създадена от майсторите на ръчното творчество.


Основен двигател на събитието е Ваня Щерева, актриса, певица и писателка, за която ръчно направените неща са най-голямото изкушение сред заниманията й. Ето какво разказа тя за фестивала: 

Организира се четири пъти годишно с наименование Код: Любов, Лято, Есен и код Коледа, като коледното и любовното издание са подаръчно насочени. Код Лято и код Есен са повече за ценители, модни колекции на дизайнери, нови колекции на бижута, според съответния сезон. Идеята за фестивала е на Мирослав Боршош – директор на НДК.

Изделията на Ваня приковават погледа, те са изящни, в наситени цветове и интересни форми. Актрисата разказва как е влязла в света на ръчното творчество. 

Това е първото ми занимание, преди пеенето и писането. В ученическите ми години заедно с една приятелка събирахме отпадъци от завод за платове, изработвахме кукли и ги продавахме много успешно. После в театралната академия първоначално учех куклено актьорско майсторство, преди да завърша драматично, и там сами си правехме куклите. По някакъв начин цял живот куклите са вървели с мен. Сега вече правя много по-малко кукли, а повече бижута и дрехи. Бижутата, дрехите, аксесоарите са основното ми занимание, когато човек прави нещо насериозно и има амбиция да се развива в дадена посока, е по-добре да се посвети само на него. Ръчно изработените неща са ми интересни, това ме прави щастлива и това работя сега.

Има ли интерес към този тип изкуство в България и как се развива?


С огромна сила се развива. Има две категории автори на ръчно правени неща, едните са професионалисти, те се занимават само с това, стараят се, правят добри снимки на нещата си. Има и друг тип, „направи си сам“. Например хора, които събират шишарки и ги украсяват. Ние избягваме втория тип. На този фестивал искаме да показваме добри идеи, оригинални, лични, а не копи пейст от картинки в интернет. За това издание мислех, че селекцията е по-слаба, защото много от творците още са в почивка и на тяхно място участват нови и непознати за мен автори. Приятно съм изненадана и ми се струва, че картината е много приятна. Следващият фестивал ще бъде с код Коледа, от 1 до 6 декември. Много автори правят красиви декорации и затова решихме да го организираме по-рано, преди хората да са си купили украсата за Коледа, защото нашите творци изработват великолепни коледни играчки.

Една от участничките във фестивала е и Деница Дешева, която се занимава професионално със стъкло и керамика. Представя своите ефирни бижута от стъкло и сребро, както и малки украшения.


Тук представям малките си изделия. Запалих се по бижутата в университета. Обичам да работя с плоско стъкло и моите бижута са един вид малки витражи в сребърна рамка. Те са прозрачни, имат сребърен обков, и приличат на прозорче, през което минава светлина и цветът се променя. Нещата ми са по-скъпи, защото това е ръчен труд и не всеки може да си ги позволи, за съжаление. Според мен, този фестивал трябва да бъде посетен, тъй като е отворен за много хора и е важен форум за този тип изкуство.

Снимки: Христина Тасева и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15