Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Петрова: Мое задължение е да патентовам смядовската луканка

„Приемам като мое задължение да патентовам марката на смядовската луканка”, каза за Радио Шумен кметът на община Смядово Иванка Петрова във връзка с публикациите за регистриране на първата географска марка на България – горнооряховския суджук.
Водят се разговори с патентното ведомство за регистрация на марката „Смядовска луканка”, обясни Петрова. Цехът, където преди години се е произвеждал деликатесът, е напълно разрушен, а и няма заявени инвестиционни намерения да се възобнови производството.
Общината разполага с терен, ако бизнесът прояви интерес, допълни Петрова. В проект на общината по програмата за селските райони се предлага да бъде обособена част от музея и там да се изложат експонати, свързани с производството. Все още има хора, които пазят оригиналната рецепта, а вкусът на продукта няма нищо общо с това, което се предлага на пазара, коментира Иванка Петрова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът поздрави златния информатик на Шумен

Поздрави и подаръци от кмета на община Шумен проф. Христо Христов получиха дванадесетокласникът Даниел Койнов и менторът му по информатика Бисерка Йовчева. Преди дни те заслужиха президентската награда „Джон Атанасов“ в направление „Учениците и техните преподаватели“. В националното отличие бе включен и другият преподавател на Койнов – Димитър Добрев...

публикувано на 09.10.24 в 17:07

Най-сетне вода в Костена река

След като в трите най-горещи летни месеци шуменското село Костена река беше без вода, от два дни най-накрая чешмите потекоха. След частичен ремонт на водопреносната мрежа вече има налягане. Предстоят обаче още много ремонти, а местните жители настояват старите тръби от 40-те години на миналия век да бъдат изцяло подменени.  Като наказание местните..

публикувано на 09.10.24 в 14:41

Прибраха колата на пиян

36-годишен мъж от село Развигорово бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката от екип на пътна полиция била извършена малко преди 01:30 часа на  9 октомври в село Длъжко. Пътните полицаи спрели водач на лек автомобил "Ауди А4" с шуменска регистрация. Зад волана бил 36-годишен мъж от село..

публикувано на 09.10.24 в 10:40

Грижа за здравето

Започнаха посещения в солната стая на ученици от начален етап на СУ ,,Панайот Волов" - Каспичан, съобщават от общинската администрация. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общината е осигурила едно безплатно посещение и промоционален пакет за най-малките. По този начин им се дава възможност да..

публикувано на 09.10.24 в 08:34
Индустриален парк - Шумен

Бизнесът на среща в Шумен

Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се проведе днес в Шумен.  Събитието е от 13:00 до 16:30 ч. в Индустриалния парк. Ще бъдат обсъдени теми, свързани с корпоративната социална отговорност, партньорството на бизнеса с институциите и обществото, възможности и потребности на хората с увреждания, съвременни модели на приобщаваща..

публикувано на 09.10.24 в 08:14
Природен парк „Шуменско плато“

Санитарна сеч на Шуменското плато

Не се наблюдава сериозно разрастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато. Това каза инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен. Засегнати са около 25% от дърветата. Предстои те да бъдат отсечени санитарно. Работата ще започне от компрометираните насаждения по самото плато, където вече са разработени пътеки за..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Погват нарушители с колела и тротинетки

Следващата седмица инспектори от община Шумен и полицаи ще спират и предупреждават велосипедистите и водачите на тротинетки, че движението по пешеходната зона за тях е забранено, каза Валентин Велев от община Шумен. Ограничителният режим е обозначен с пътни знаци. Общинските инспектори не могат да налагат глоби, но полицията може.   "Тези..

публикувано на 08.10.24 в 16:32